Tips voor succesvol doorzaaien grasland

Melkveehouders die hun grasland doorzaaien, verdienen de kosten al weer terug met de extra grasopbrengst. Ook in de volgende jaren is de opbrengst en de kwaliteit van het grasland beter.

 

Wanneer Doorzaaien?
Doorzaaien is interessant in grasland met meer dan 10% open plekken of slechte grassen. Vergis u niet! Het grasland is in veel gevallen slechter dan u denkt. Een groene weide oogt wel mooi maar zegt niet veel over de kwaliteit. Slechte grassen zijn immers ook groen. U kunt de grassen in uw weide beoordelen door op een aantal plaatsen het gras met de wortel uit de grond te trekken. Heeft het gras witte voetjes dan kunt u er bijna zeker van uitgaan dat het slechte grassen zijn. Wilt u hulp bij het beoordelen van uw weide? Download dan de GraslandApp en met een paar eenvoudige stappen beoordeelt u uw grasland.  

 

Download dan hier de GraslandApp.

Onderstaande tips vergroten het succes van doorzaaien:

  • Maai het gras kort af, of laat het gras kort afgrazen door uw koeien voordat u gaat doorzaaien. Hierdoor verhoogt u de kans dat het nieuwe zaad goed contact maakt met de bodem.
  • Indien er veel straatgras en ruwbeemd in de weide staat is het aan te raden deze eerst te verwijderen met een wiedeg. U verwijdert deze slechte grassen het beste na een droge periode.

 

  • Tips voor doorzaaienVerwijder na het wiedeggen het losse plantmateriaal met een hark en opraapwagen.
  • Gebruik voor het doorzaaien een doorzaaimachine zoals een ’sleuvenzaaimachine’ met rollen (bijv. Vredo) of een wiedeg met rollen combinatie (bijv. Evers).
  • Indien de zaaimachine geen rollen heeft om het zaad goed aan te drukken, rol dan na het zaaien de grond of laat uw koeien het zaad ‘intrappen’.
  • Geef jonge kiemplantjes 2-3 weken na doorzaaien de kans om op te komen door te beweiden of een lichte maaisnede. Hierdoor krijgen kiemplantjes meer licht en kan het concurreren met de oudere grassen. Gebruik geen drijfmest in deze periode.

 

GreenSpirit DoorzaaiVoor het beste resultaat kiest u voor het graszaadmengsel GreenSpirit Doorzaai. Dit mengsel is samengesteld uit rassen met een snelle opkomst en vestiging, zelfs bij lage bodemtemperaturen. GreenSpirit Doozaai kiemt en vestigt al bij 6 graden Celsius. De grasmat groeit dus ook bij lage temperaturen snel dicht.

 

GreenSpirit•Doorzaai kan lang in het najaar en vroeg in het voorjaar (vanaf 15 februari) gebruikt worden om percelen door te zaaien. Bovendien is het doorzaaimengsel geschikt voor inzaai na de maisoogst.