NutriFibre_Voedergras_bestand_tegen_droogte!

Voedergras bestand tegen langdurige droogte

De komende decennia neemt de kans op droge, hete zomers toe. Maar de droogte in combinatie met veel zon waar Nederland deze zomer van mag genieten, heeft zijn keerzijde. Voor zowel de natuur als de landbouw is het gebrek aan water soms catastrofaal. Zo ook in de veehouderij. Op de meeste plaatsen in ons land oogt het gras, dat was bedoeld als voer voor nu of voor de komende winter, als hooi - geel en droog - en is in sommige gevallen ook niet meer te redden.

Droogteresistente NutriFibre grastechnologie

Met het oog op deze verandering in klimaat, richt het internationale veredelingsprogramma van Barenbrug zich al enige jaren op grassoorten in graszaadmengsels met een flinke droogteresistentie en toch voldoende voedingswaarde. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van NutriFibre, een nieuwe grastechnologie gebaseerd op een zachtbladige rietzwenk. Gras met een sterk, groot wortelstelsel, bestand tegen langdurige droogte. Bij weinig of geen regen halen de wortels vocht uit de diepere grondlagen, tot meer dan 100 cm diep, terwijl het gras zelf blijft doorgroeien. Na een regenbui start het ook als eerste weer op.

 

Op deze foto, gemaakt in Drenthe, zien we duidelijk het verschil tussen het Engels raaigras links en de droogteresistente NutriFibre grastechnologie in Structuur aan de rechterkant.

terug