Veel gestelde vragen

  • Waarom zijn Yellow Jacket-Rhizobium-gecoate zaden beter dan gewone,vooraf geënte zaden?
  • Waarom is een hoog Rhizobiumgehalte zo belangrijk?

  • Wat is de optimale zaaidichtheid voor Yellow Jacket-Rhizobiumgecoate zaden?

  • Waarom is de vestiging van Yellow Jacket-zaden beter?

  • Waarom is het gebruik van Rhizobium-bacteriën altijd raadzaam?

 

Waarom zijn Yellow Jacket-Rhizobium-gecoate zaden beter dan gewone,vooraf geënte zaden?

De Rhizobium-bacteriën in Yellow Jacket-zaden zijn ingebed in een polymeermatrix rond het zaad. Aan deze matrix zijn extra conserveringsmiddelen en voedingsstoffen toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en de Rhizobium-bacteriën te behoeden voor stress. Daarom is het Rhizobiumgehalte in Yellow Jacket-zaden veel hoger dan in zaden die enkel vooraf geënt zijn.

 

Waarom is een hoog Rhizobiumgehalte zo belangrijk?

Er bestaat een nauwe relatie tussen het Rhizobiumgehalte in de zaden voor het zaaien en noduleren en de stikstoffixatie in de luzernegewassen. Een hoog Rhizobiumgehalte zal leiden tot meer actieve nodulen en een betere stikstoffixatie.

 

Wat is de optimale zaaidichtheid voor Yellow Jacket-Rhizobiumgecoate zaden?

Barenbrug raadt aan een zaaidichtheid te hanteren van 25-30 kg/ha. Dit is dezelfde zaaidichtheid die wij adviseren voor ongecoate zaden.

 

Waarom is de vestiging van Yellow Jacket-zaden beter?

Na het zaaien zijn de gecoate zaden zwaarder en is het contact met de grond beter. De zaadcoating trekt vocht aan en houdt dat vast, waardoor het zaad beter ontkiemt en vestigt dan ongecoate zaden. Yellow Jacket bevat een voedingsstoffensupplement dat de zaailingen en de werking van de Rhizobium-bacteriën stimuleert. Tot slot beschermt het calciumcarbonaat (CaCO3) uit de coating de pH-waarde rond de wortels, wat resulteert in een betere vestiging en hogere productie van het gewas.

 

Waarom is het gebruik van Rhizobium-bacteriën altijd raadzaam?

Rhizobium-bacteriën zijn essentieel voor de stikstoftoevoer naar luzerne. Genoeg Rhizobium-bacteriën in de bodem maakt stikstofbemesting overbodig. Grond waar nooit luzerne heeft gestaan, zal van nature geen Rhizobium-bacteriën bevatten. Wanneer recent luzerne is geteeld op de grond, kan het zijn dat de Rhizobium-bacteriën nog actief zijn, maar in het geval van vruchtwisseling daalt de populatie snel. Door geënte zaden te gebruiken komt een hoog gehalte actieve Rhizobium-bacteriën in de grond. Daarnaast bevinden de Rhizobium-bacteriën in Yellow Jacket-Rhizobiumgecoate zaden zich zeer dicht bij het zaad waardoor de effectiviteit maximaal is.

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.