Header_doorzaai_1900x500px_2023!

Wiedeggen en doorzaaicombinaties

Wiedeggen van het perceel is aan te raden voordat u gaat doorzaaien. Zo maakt u ruimte in de zode voor het nieuwe zaad. Want het graszaad is er bij gebaat dat het verlost wordt van een concurrent als ruw beemd of andere onkruidgrassen. Ruimte maken kunt u zelf doen door vlak voor het doorzaaien uw weide te bewerken met een wiedeg. Met deze eg wordt de grasmat flink opengetrokken en worden de ondiep wortelende onkruidgrassen als ruwbeemd en straatgras eenvoudig uit de grond getrokken en onschadelijk gemaakt. Tegelijkertijd kamt u zo de dode grassen uit en worden onkruiden verwijderd.

 

Doorzaaicombinaties

Veel loonwerkers beschikken over een combinatie waarmee in één werkgang ruwbeemd en andere ongewenste grassen en onkruiden met een eg worden aangepakt, de zode wordt ‘gesneden’, een kiembed voor het zaad wordt gemaakt én het doorzaaimengsel wordt ingezaaid.

Vredo

Fabrikant Vredo heeft een doorzaaimachine op de markt gebracht die is voorzien van het bekende dubbele schijfsysteem. Bij deze combinatie hangt een wiedeg in de fronthef, terwijl met een aantal scherpe schijven achter de trekker een V-vormige snede in de zode wordt gemaakt. Deze bewerking activeert het bodemleven en bevordert de groei van de bestaande grasmat. In dezelfde werkgang wordt het graszaad ingezaaid en met een rol aangedrukt. Deze combinatie heeft een werkbreedte van bijna 6 meter.

He-Va

Een volgende combinatie is de Grass Tiller en Grass Roller van fabrikant He-Va, die zowel apart als samen kunnen worden ingezet. De Tiller is een agressieve woeler met drie tanden en gekartelde schijven, gecombineerd met een sterrol (diameter 50 cm), die de graszode perfect aandrukt en de uitstoeling van het jong ingezaaide gras bevordert. De Roller bestaat uit een zaaimachine en zelfreinigende prismarollen, die voor een finishing touch van de reparatie zorgen. Deze combinatie heeft een werkbreedte tot 6,30 meter.


Barenbrug heeft in 2010 een veldproef in Borculo gedaan en hierbij de verschillende doorzaaimethodes (Vredo, Evers Agro en He-Va) met elkaar vergeleken. Lees hier meer over de veldproef.

Evers Agro

Ook de Grass Profi van producent Evers Agro combineert vier verschillende bewerkingen in één werkgang. De combinatie is uitgerust met een egalisatiebord, waarmee oneffenheden als molshopen en rijsporen worden gladgestreken. Vervolgens wordt de zode losgetrokken en ruw beemd en slechte grassen aangepakt met twee rijen 12 mm dikke eggetanden. Direct na het zaaien zorgen getande Cambridgerollen voor verbetering van de bodemstructuur en drukken het graszaad in het kiembed. De werkbreedte is 6,20 meter.

terug