Veel voorkomende ziektes bij luzerne en hoe ze te voorkomen

Luzerne kan te maken krijgen met verschillende ziekten. Hieronder staan de meest voorkomende ziekten beschreven en hoe u deze kunt voorkomen.

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is een schimmelziekte in luzerne, waarvan meerdere varianten kunnen worden onderscheiden, onder andere gewone bladvlekkenziekte, bacteriële bladvlekkenziekte, valse meeldauw en roest. Over het algemeen resulteert bladvlekkenziekte niet in grote economische verliezen, maar kan wel leiden tot een verminderde ontwikkeling en bladverlies. Deze ziekte komt het meeste voor bij warm en vochtig weer. Wanneer de schade ernstig is, kunt u het gewas het beste oogsten. De kwaliteit kan lager zijn.

                       

Gewone bladvlekkenziekte        Bacteriële bladvlekkenziekte       Meeldauw

Verwelkingsziekten

Verwelkingsziekten worden veroorzaakt door pathogenen (bacteriën of schimmels) die het vasculaire systeem van de plant in warme seizoenen aantasten. Bij deze ziekte verwelkt de plant en in de meeste gevallen sterft hij af. Er zijn verschillende verwelkingsziekten:

 

  • Bacteriële verwelkingsziekte (Clavibacter ssp.) - De bovenkant van de stengels verwelken en de bladeren worden geel. Dit kan worden voorkomen door vaker van gewas te wisselen en het juiste ras te kiezen (Amerikaanse rassen zijn resistent, maar kunnen de ziekte bij zich dragen en verspreiden op de rest van het bedrijf).
  • Verticillium-verwelkingsziekte - Eerste symptomen zijn tijdelijke verwelking van bovenste bladeren op warme dagen. Komt voor bij gewassen die langer staan en kan leiden tot een tot 50% lagere opbrengst. Aangezien Verticillium is geëvalueerd op de Franse aanbevelingslijst, kan er worden gekozen voor resistente rassen (Bardine, Alexis).

  

Bacteriële verwelking                         Verticillium-verwelking

Kroon- en stengelrot

  • Anthracnose - Deze schimmelziekte start met aantasting van de stengel, waarna het bovenste deel van de stengel afsterft. Omdat dit plotseling kan gebeuren, blijven de dode bladeren aan de stengel vastzitten. Anthracnose komt het meest voor bij gewassen die al langer staan, in hete en vochtige omstandigheden aan het einde van de zomer. De enige manier om Anthracnose tegen te gaan is door te kiezen voor resistente rassen, zoals Artemis of Alexis.
  • Dollarspot - Deze aandoening wordt veroorzaakt door de schimmel Sclerotinia en komt meestal voor in koele, vochtige omstandigheden, en gewoonlijk in jonge gewassen. Dollarspot, oftewel sclerotiënrot kan worden herkend aan het witte mycelium op de kroon en stengel, en aan de aanwezigheid van zwarte, harde structuren. Er is geen genetische resistentie, daarom moet dollarspot door beheer worden bestreden. Het verwijderen van alle bladeren voor de winter en een zorgvuldige onkruidbestrijding is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het zonlicht de onderkant van de planten kan bereiken. Dit reduceert het risico op schimmelvorming.
  • Rhizoctonia-ziekte – Een veelvuldig voorkomende ziekte bij zaaibare gewassen, zoals suikerbiet. De getroffen planten ontwikkelen zich slecht en het bovenste deel van de wortels is zwart en rot. In luzerne kan dit voorkomen na vorst, bij een slechte drainage, overbeweiding of een lage vruchtbaarheid.

    

Anthracnose                   Dollarspot                                                Rhizoctonia 

Nematoden van luzerne

Nematoden of rondwormen die zich voeden met planten, worden meestal aalwormen of aaltjes genoemd. Deze minuscule wormpjes kunnen uw gewassen ernstig beschadigen. De plant reageert op de parasitaire wormen met zwelling, vervormde groei en dode plekken.

terug