Graszaad, een mooi natuurproduct

Hoe komt graszaad van het veld in de schappen terecht, zodat jij jouw tuin kan inzaaien met het groenste gras? Hoogstwaarschijnlijk heb je daar nog nooit over nagedacht. Jeroen en zijn team zijn dagelijks bezig met de verwerking van graszaad en hij vertelt je er graag meer over.

Naam: Jeroen van de Westeringh

Functie: Assistent-bedrijfsleider Operations

In dienst: juni 2009

Opleiding: HBO Logistiek en Management

Het verwerken van 20.000 ton graszaad per jaar

‘In Nijmegen verwerken we, grotendeels in tweeploegendienst, zo’n 20.000 ton graszaad per jaar. Dat komt overeen met ongeveer 1.000 volle vrachtauto´s! Ik ben verantwoordelijk voor een team van ongeveer twaalf tot zestien mensen en mijn collega-assistent bedrijfsleider heeft eenzelfde groep. Samen met de manager Operations zorgen we voor een goed geolied proces. En omdat de lijnen in de organisatie kort zijn, weten we elkaar altijd snel te vinden. Om even kort zaken af te stemmen, maar uiteraard ook voor een gezellig praatje.’

 

 

Eigen werk bepalen

‘Mijn werk is vaak lekker hectisch. In de basis ben ik natuurlijk de hele dag bezig met het aansturen, bijsturen en helpen van medewerkers. Ik zorg voor een efficiënte planning en verzorg de bijbehorende administratie. Als er dingen niet goed gaan, kijk ik met mijn team hoe we ze kunnen oplossen. Het fijnste is dat ik de vrijheid en zelfstandigheid heb om mijn eigen werk te bepalen. Natuurlijk zijn er soms dingen die moeten, maar over het algemeen kan ik veel naar eigen inzicht doen. Gelukkig zit er niemand de hele dag op mijn vingers mee te kijken!’

Oogstcoördinator

‘Een leuke onderbreking van mijn functie is dat ik ook de functie van oogstcoördinator vervul. In juli en augustus, wanneer de graszaden geoogst worden, is het belangrijk dat de logistieke operatie daarvan goed geregeld is. Die verzorg ik voor Nederland en België. Waar en hoe slaan we de zaden op, en met welke drogerijen en transporteurs gaan we werken. Dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Dan ben ik op pad om dat allemaal goed te regelen. Zo komt mijn logistieke opleiding ook weer goed van pas.’

‘Barenbrug is een sociaal familiebedrijf met ruimte voor ontwikkeling’

Steeds meer automatiseren

‘De automatisering in ons proces is best een uitdaging. We zijn geen standaard productiebedrijf omdat we met een natuurproduct werken. Je weet pas na de oogst wat er geproduceerd is. Dat maakt het lastig om het in een standaardpakket te gieten. Daarnaast vinden we het belangrijk om flexibel te blijven, zodat we aan de klantwensen blijven voldoen. Toch zoeken we naar wat we kunnen automatiseren en ik merk dat we stappen maken. Omdat onze productievloer steeds voller wordt en de productie nog steeds toeneemt, gaan we ook een stuk bijbouwen en verder uitbreiden.’

 

 

Hier ben je geen nummer

‘Zeker mensen die eerst elders hebben gewerkt, zien dat het bij Barenbrug gewoon goed geregeld is. Barenbrug is een sociaal familiebedrijf. Hier ben je geen nummer!

Ook de operators hebben vrijheid in hun handelen en manier van werken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je die vrijheid aan kunt, maar meestal zie ik een groep betrokken medewerkers die ervoor gaat. Zo behalen we samen onze productieresultaten. Ook wordt er geïnvesteerd in opleiding en ontwikkeling. Dat geldt voor mijn team én voor mezelf, anders had ik hier nooit zo lang gewerkt.’

terug