Joris van Oijen – Export Manager

Sinds augustus 2022 werk ik bij Barenbrug als Export Manager. Ik werkte hiervoor in de groente en fruit sector als Product manager. Hier was ik de spil tussen de teler en inkoper. Ik ben bij mijn vorige werkgever gestopt omdat mijn vriendin en ik een lange wereldreis gingen maken. Tijdens onze laatste week in Zuid-Afrika heb ik mijn LinkedIn bijgewerkt en een oproep geplaatst over het feit dat ik weer beschikbaar was. Toentertijd ben ik benaderd door een HR-Manager van Barenbrug. Ik zag het filmpje van Ricardo over de functie van Exportmanager en in combinatie met de vacaturetekst trok me dat erg aan. Ik kreeg direct een helder beeld van de functie en het bedrijf. Ik zocht een functie in de Sales in de agrarische sector met een internationaal aspect. Deze functie had dus alles wat ik zocht.

Altijd al buiten en in de natuur

Ik heb Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS in Den Bosch gestudeerd. Tegenwoordig heet dat de HAS Green Academy. Ik ben ooit begonnen met de opleiding Milieukunde, maar dat ging te diep in op de technische aspecten voor mij. Daarna heb ik gekozen voor Bedrijfskunde & Agribusiness, omdat ik erachter kwam dat ik meer over de gehele breedte van een bedrijf te weten wilden komen. Ik was altijd buiten en in de natuur, daarom trok de groene sector mij aan. Ik heb vroeger ook veel bij een boer gewerkt. Als klein jochie hielp ik mee op een melkveebedrijf in de buurt: van voeren tot aan melken. Toen dacht ik al: de agrarisch sector is iets voor mij. En nu ben ik dus Export Manager bij Barenbrug!

Nieuw in een nieuwe sector

Binnen mijn functie ondersteun ik onze distributeurs in Scandinavië en Duitsland, onderzoek ik uitbreidingsmogelijkheden naar Centraal-Azië en ondersteun ik onze retailersklanten. Samen willen we de markt verder ontwikkelen. Eigenlijk is het met name relatiebeheer wat ik doe. Samen kijken waar je kan groeien en nieuwe kansen vinden in de markt. Dat gaat tot nu toe heel goed. In het begin is het even wennen, als je nieuw bent in een nieuwe sector. Maar ik heb veel met technische collega’s opgetrokken en op die manier ontzettend veel geleerd. Voordat ik hier kwam werken had ik geen idee dat er een hele wereld schuilging achter gras! Wat gras zo’n mooi product maakt in mijn ogen? Ik dacht dat gras altijd één ras was. Dat alle grasvelden hetzelfde waren. Ik wist dus niet dat er allemaal verschillende mengels en rassen bestonden en dat er voor elke toepassing wel een perfect rasje of mengsel bestaat.

“Ik vind het mooi dat we voorlopers zijn binnen de branche. Iedereen kijkt naar ons. We lopen niet achter de feiten aan, maar we zijn innovatief en dat vind ik heel aantrekkelijk.”

Joris van Oijen

Voorlopers binnen de branche

De sfeer binnen Barenbrug zou ik omschrijven als: vriendelijke collega’s en een open en gemoedelijke sfeer. Er kwam in de eerste maanden ontzettend veel op me af. Naarmate je langer binnen het bedrijf werkt leer je alle afdelingen en collega’s snel kennen. Ook leer ik steeds meer over de graszaadsector. Ik vind het bijvoorbeeld mooi dat we voorlopers zijn binnen de branche. Iedereen kijkt naar ons. We lopen niet achter de feiten aan, maar we zijn innovatief en dat vind ik heel aantrekkelijk. Ook het feit dat het een familiebedrijf is vind ik een plus. Bij een grote corporate ben je denk ik maar een nummertje. Tuurlijk: Barenbrug is ook een groot bedrijf, maar ik voel me echt geen nummertje. Ook krijg je van alle afdelingen iets mee, waardoor je binnen korte tijd leert hoe alle lijntjes lopen.

Mensenkennis en de gunfactor

Waarom mijn functie goed bij mij past? Ik krijg energie van de omgang met mensen. Ik kan mensen aardig goed lezen en dat helpt me enorm in mijn werk. We hadden bijvoorbeeld een partner waarbij ik in het begin niets voor elkaar kreeg. In de groente en fruit sector moest ik vaak keihard zijn. Toen heb ik me ook op deze manier geprofileerd richting deze partner: wat harder en zakelijker. Dat bleek achteraf een heel goede move te zijn, want nu kunnen we lezen en schrijven met elkaar. Het is dus handig om mensenkennis te hebben binnen deze functie. En natuurlijk een gunfactor!

Blijven ontwikkelen binnen Barenbrug

Hoe ik de komende jaren voor me zie binnen Barenbrug? Ik zie mezelf nog wel groeien binnen het bedrijf. Ik zou bijvoorbeeld nog graag een cursus of opleiding over strategie & leiderschap willen volgen. Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen. Er zijn genoeg kansen binnen Barenbrug, dus als ze zich voordoen dan zou ik ze zeker pakken! Maar voor nu kan ik nog meer dan genoeg leren binnen mijn huidige functie.

terug