Riekje Bruinenberg – Teamleider Zaaizaadlab

Via een recruiter zag ik een functie voorbijkomen met kenmerken die mij aanspraken: omgeving Arnhem, agrarisch gelinkt, lab. Na wat online onderzoek kwam ik uit bij Barenbrug. Ik besloot te solliciteren. Kort daarna werd ik ook benaderd door de HR-medewerker van Barenbrug. De vacature kwam dus op twee manieren op mijn pad. Dit móést zo zijn. Op 2 februari 2023 ben ik begonnen als Teamleider Zaaizaadlab. Waarom niet op 1 februari? Mijn man is dan jarig en die dag wilde ik graag vrij zijn. Dat was geen enkel probleem. Dat dit geen issue was, gaf me direct een goed gevoel!

Teamgevoel overstijgt eigen team

Wat ik een toekomstige nieuwe collega zou willen meegeven? Blijf vooral niet achter je eigen bureau zitten. Als je opgenomen wilt worden in 'de familie,' moet je ervaren dat anderen daar ook voor openstaan. Zakelijk en persoonlijk zul je hier veel aan hebben. Iedereen accepteert je hier zoals je bent, met een kort opgeschoren kapsel of in een chique jurkje met pumps aan. Je wordt gewaardeerd om je kwaliteiten, hobby's en interesses en niet om hoe je erbij loopt. Dat vind ik heel fijn om te ervaren. Ik heb ook het gevoel dat we hier allemaal naar hetzelfde doel werken. Het teamgevoel overstijgt mijn eigen team. Interesse gaat hier door alle 'rangen en standen' heen. Ondanks de zakelijke hiërarchie merk je geen afstand op persoonlijk vlak. We hebben ook een geweldige personeelsvereniging die binding creëert door evenementen en attenties. Je voelt je altijd weer even gezien en gewaardeerd door die ene chocolade paashaas of zak met kersen in de zomer. Je krijgt echt het gevoel: wat een fijne club is dit. En ik hoor erbij!

Altijd ruimte voor verbetering

Hoe ik mezelf zie over vijf jaar? Ik zou het fijn vinden als de kwaliteit van het lab nog iets beter wordt door een ISTA-accreditatie te verkrijgen. Nu zijn we NAK-geaccrediteerd, de ISTA 'hangt' hierboven. Voor buiten de EU moeten we een ISTA-certificaat aan onze producten hangen; nu zijn we hiervoor afhankelijk van de NAK. Het zou wel een kick zijn als we dit zelf zouden kunnen verzorgen. Ook heb ik nog ambities op het gebied van technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van image analysis. Met behulp van deze techniek kun je op basis van een afbeelding bepaalde kenmerken waarnemen en daarmee je kwaliteitsanalysepakket verbreden en optimaliseren. Hierdoor kunnen we meer monsters analyseren en een partij beter volgen tijdens de opslagperiode tot de verkoop aan toe. Dit resulteert in meer kwaliteitscontrole. Meer analyse heeft invloed op hoe je je bedrijfsprocessen inregelt. Kortom: met deze kennis kunnen we onze klanten beter van dienst zijn.

Op zoek naar de perfecte baan

Ik heb Bioprocestechnologie gestudeerd aan de WUR in Wageningen. Na mijn afstuderen en een aantal banen, kreeg ik de mogelijkheid om via een persoonlijk assessment uit te zoeken wat mijn sterktes en zwaktes zijn. Hieruit kwam naar voren dat de vaardigheden faciliteren, anderen helpen, plannen en organiseren goed bij mij passen. Met deze kwaliteiten heb ik bijna twintig jaar het laboratorium van een agrarisch onderzoeksinstituut gerund. Na twee decennia was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Deze uitdaging resulteerde in mijn huidige functie als Teamleider Zaaizaadlab bij Barenbrug.

Leidinggeven aan een damesteam

Teamleider van het zaaizaadlab bij Barenbrug betekent leidinggeven aan tien dames. Bij mijn vorige werkgever gaf ik leiding aan een team bestaande uit alleen heren. Dit is heel wat anders! De communicatiestijl is heel belangrijk, en de algehele dynamiek onderling verschilt. Ik blijf mezelf hierdoor ontwikkelen als leidinggevende. Verder ben ik het aanspreekpunt vanuit het lab naar de rest van de organisatie: eigenlijk ben ik de schakel. Een deel van mijn werkzaamheden bestaat uit administratieve zaken die bij het lab horen, zoals het invoeren van de monsters en het controleren van de resultaten.

"Het teamgevoel overstijgt mijn eigen team. Interesse gaat hier door alle 'rangen en standen' heen. Ondanks de zakelijke hiërarchie merk je geen afstand op persoonlijk vlak."

Riekje Bruinenberg

Certificering waarborgt kwaliteit

Het zaaizaadlab waarborgt de kwaliteit van Barenbrug! In mijn functie ben ik ook verantwoordelijk voor de audits van de NAK. Deze audits gaan over zaaizaad: de bemonstering en de certificering. Welke labels mogen er op een zak en welke niet? Wat moet er op zo'n label staan? Ook gaat dit over de keuring van partijen. Onder deze kwaliteitsmanager-taken vallen ook de audits van de SKAL en de GMP+. De SKAL-certificering gaat over het hele proces van inkoop tot verkoop en regelgeving van biologische producten. De GMP+-certificering gaat over gezond veevoer, in ons geval bv inkuilmiddelen. Deze taken hebben als bijkomend voordeel dat ik een breder beeld van de organisatie krijg en zie wat mijn collega's op andere afdelingen doen.

Van grassprieten naar graszaden

Werken met graszaad was nieuw voor me. In mijn vorige baan was ik bezig met bovengrondse producten. Nu merk ik dat ik kennis meebreng vanuit mijn ervaring met bovengronds gras (lees: de sprieten). Ik herken bijvoorbeeld grassoorten wel! Binnen deze functie draait het om de zaadjes (dus ondergronds) en leer ik deze van elkaar te onderscheiden. Dit is een uitdaging. Binnen Barenbrug werk je in een cyclus: graszaad is een seizoensproduct. De variaties in de seizoenen vind ik heel mooi. Als je kijkt naar de drukke tijden op het lab versus de drukke tijden bij onze research faciliteit in Wolfheze, dan wisselen we elkaar af. Hierin kunnen we elkaar altijd helpen en ondersteunen. Het is fijn om te merken dat je als collega's voor elkaar klaarstaat.

Hard werken in een prettige omgeving

Ik omschrijf de sfeer binnen Barenbrug als heel positief. Als er hier iets niet lekker loopt, blijven mensen er niet in hangen, maar kijken ze naar hoe iets beter kan. Er is veel ruimte voor eigen initiatief en verbetering. Mensen zijn ook oprecht geïnteresseerd in anderen. Dat klinkt cliché, maar als je bijvoorbeeld een gesprek hebt over je moestuintje in de kantine, dan wordt er een week later gevraagd hoe het met je tuintje gaat. Ook vind ik het hier relaxed: er wordt hard gewerkt, maar er wordt op een goede manier met werkdruk omgegaan.

terug