Stephan Hageman – Hoofd Technische Dienst

Eigenlijk was techniek altijd al een passie. Vroeger was ik vaak aan fietsen en bromfietsen aan het klussen. Na de opleiding MTS Elektrotechniek heb ik mezelf verdiept in de besturing van complexe machines en installaties. Ik heb eerst acht jaar in een broodfabriek in Arnhem gewerkt. Op een gegeven moment wilde ik mezelf verder ontplooien en ben ik verder gaan kijken. Toen stond de vacature voor Medewerker Technische Dienst bij Barenbrug in de krant: dat is nu 27 jaar geleden.

Een nieuwe baan in ‘landelijk gebied’

De locatie van Barenbrug was wel even wennen. Ik kom uit Arnhem en dit was voor mij het ‘landelijk gebied’. Maar ik zocht het familiebedrijfsgevoel en ging op gesprek. Ik wilde werken in een open organisatie waar mensen makkelijk bereikbaar zijn. Dat past mij beter dan een grote organisatie waar je maar ‘een nummer’ bent. Toen kreeg ik binnen Barenbrug in de rol van medewerker Technische Dienst de kans om een onderhoudsplan te schrijven over machines en gebouwen en producties. Inmiddels ben ik Hoofd Technische Dienst (TD), of ja: hoofdverantwoordelijk. Er werken twee mensen in mijn team, maar vaak hebben we nog wel extra handjes nodig. We hebben zoveel werk! Alles kan, als je maar denkt in mogelijkheden in plaats van problemen. Ik ben praktisch aangelegd en ik zie nergens een probleem in. Hobbyen doe ik trouwens ook graag. We hebben een Citroën-passie thuis: mijn vrouw en ik samen. We hebben zelfs een huis gezocht dat bij deze hobby past, met genoeg ruimte voor alle projecten.

Elke dag een verrassing

De Technische Dienst faciliteert en waarborgt het productieproces. We hebben een klein jong team en veel werk. Zaken als coating, zaadproductieprocessen, kleinverpakking en expeditie zijn er de afgelopen jaren bijgekomen binnen het bedrijf. Dat houdt mijn werk uitdagend. Verantwoordelijk zijn voor de TD betekent een dynamische functie, met elke dag een uitdaging en bijbehorende verrassingen. Ook betekent het elke dag werken met mensen. Het is ook fijn dat andere afdelingen ons weten te vinden. Zo krijgen we vanuit Marketing soms leuke projecten. Laatst werden we gevraagd om een Rad van Fortuin te bouwen voor een evenement. Een van de jongens is hiermee aan de slag gegaan. Het rad is meegegaan naar het event en was een echte publiekstrekker. Hij was ontzettend trots toen hij de filmpjes zag van het draaiende rad. Je krijgt dan energie van het resultaat. Dit zijn leuke projecten buiten de dagelijkse werkzaamheden om.

Elke ochtend is het weer een surprise hoe mijn dag verloopt. […] Het is geen kunstje wat we doen bij de Technische Dienst. Elke ontwikkeling brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.

Stephan Hageman

Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe uitdagingen

Wat mijn werk uitdagend maakt? Elke ochtend is het weer een surprise hoe mijn dag verloopt. Elke dag zijn er onverwachte problemen die je moet oplossen. Mijn dag begint om 6.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Die toewijding is heel groot, want daar zit ook passie in. Ik heb weleens 32 uur op mijn knieën bij een verpakkingsmachine gezeten. Hij móest draaien. Dan kan je twee dingen doen: opgeven of inventief zijn en op onderzoek uitgaan. Ik deed het tweede. Uiteindelijk bleek het een extern probleem te zijn. Maar we hebben het wel opgelost! Een ander voorbeeld van een uitdaging is graszaad dat door de coatingmachine moet. Ons Seed Enhancement lab heeft bijvoorbeeld een nieuwe coating ontwikkeld. Vervolgens moeten de machines wel draaien met deze nieuwe coating. Dit kan zorgen voor problemen, maar dan zoeken we met het team naar oplossingen. Dat maakt het werk ook afwisselend. Het is geen kunstje wat we doen, maar elke ontwikkeling brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.

Team gaat boven individu

Ik werk hier nu 27 jaar en in die tijd is er veel veranderd. Bij Barenbrug kwam ik terecht in een klein warm team met passie voor gras. Deze mensen zijn inmiddels allemaal met pensioen. Je ziet nu een enorme verjonging van het team. Dat is ook nodig. We moeten het stokje doorgeven. Ik ben trots op mijn team. Het is mooi als je de passie voor het werk ziet groeien bij de jongere werknemers. Wat ik een toekomstige nieuwe collega zou willen meegeven? Maak er samen iets moois van. Het gaat om het team, niet om het individu. In die zin is het familiebedrijf nog steeds voelbaar. Dat heeft te maken met toegankelijkheid: je kan bij iedereen zo binnenlopen en je verhaal doen. Ik vind dat heel waardevol.

Mooiste baan van de wereld

In de toekomst wil ik nog graag het TD-team compleet maken. In een ideale situatie zouden we aan alle vragen vanuit Barenbrug kunnen voldoen en het inhuren van externen kunnen inperken. Daarnaast wil ik het onderhoud op een goed peil houden. Maar dit doen we al elke dag, dus dat is een uitdaging die blijft. Terugkijkend is er in die 27 jaar altijd groei geweest. Ook in slechtere periodes zetten we onze schouders eronder. Zeker op het gebied van techniek zag je bijvoorbeeld meer automatisering. Men is altijd blijven investeren in machines en in de uitbreiding van het machinepark. De nieuwe loods was een groot project en we krijgen straks een nieuw kantoor. Daar kijk ik erg naar uit. Het is goed om te blijven investeren. Keuzes worden altijd bewust gemaakt en er wordt over elke uitgave goed nagedacht. Ook voel ik me binnen Barenbrug deel van een team. Ik ben zeker trots. Omdat we samen iets bereiken en samen groeien, en er expansie is over de hele wereld. We zijn en blijven een belangrijke schakel in de voedselketen. Kortom: ik heb de mooiste baan van de hele wereld!

terug