Nieuwigheden inzake grassen en maiszaden
Barenbrug nodigde onlangs zijn dealers en andere relaties uit in het Kasteel van Bouchout, gelegen in het hartje van de Nationale Plantentuin in Meise, voor een voorstelling van de nieuwigheden in zijn gamma maïs- en graszaden . “Als firma gespecialiseerd in selectie van graszaden dragen wij, net als deze Plantentuin, ook bij tot de biodiversiteit, een item dat nu, met het ‘Jaar van de biodiversiteit’, sterk in de belangstelling staat”, zo verantwoordde de heer van den Berg, verkoopleider Barenbrug Belgium, de keuze van deze locatie.
De heer van den Berg begon de vergadering met te herinneren aan het historisch zware jaar 2009, dat voor de melkveehouders zeer lage prijzen met zich meebracht. Nu lijken die prijzen wel iets aan te trekken, maar de trend van grote prijsfluctuaties zal blijven aanhouden. "Als veehouder moeten we ons daarop voorbereiden door de kosten te verlagen", zo gaf de heer van den Berg aan. Anderzijds zien we ook een voortdurende trend naar schaalvergroting, zowel in de landbouw zelf als in de handel. "Investeren in efficiëntie is hier het antwoord op." Wat Barenbrug zelf betreft, waren de verwachtingen voor 2009 niet al te goed, maar in de tweede helft van het jaar werd wel een geweldige afzet van graszaad genoteerd. Voor 2010 zijn de verwachtingen qua afzet behoorlijk goed (o.m. door de strenge winter die gewoonlijk gevolgd wordt door meer afzet van graszaad), maar de marges zijn wel sterk gedrukt. Dit is enerzijds het gevolg van de hogere prijzen die voor de vermeerderingscontracten moesten betaald worden en anderzijds omdat, door de concurrentie, de prijzen van het graszaad onder druk staan."Dit is een cyclisch gegeven dat zich zowat om de vijf jaar herhaalt en waar we hebben mee leren leven", aldus de heer van den Berg.
Maïs
François-Xavier Gillot overliep vervolgens in vogelvlucht het maïsseizoen 2009. Dat startte met een vroege zaai. Op 10 mei was meer dan 95 % van de maïs gezaaid. Er was voldoende bodemvocht voor een goede opkomst en onkruidbestrijding. Vanaf 10 juni kregen we droger weer en warmte, waardoor de maïs goed groeide. Echter, in augustus bleef de droogte aanhouden, waardoor er op sommige plaatsen een minder goede bevruchting van de maïs werd genoteerd (niet voldoende gevulde kolven). De vroegere rassen hadden daar minder last van de latere. Op gebied van ziekten hadden we, mede door het droge weer, weinig last, o.m. met helminthosporium.
... < lees verder >
Weidemengsels
Edward Ensing, productverantwoordelijke bij Barenbrug Nederland, besprak vervolgens de nieuwe trends inzake weidemengsels. Volgens hem moet de veehouder, in deze perioden van lage melkprijzen en duur krachtvoer, proberen zijn voederkosten te drukken door een verhoging van het eiwitgehalte van het gras, door smakelijker ruwvoer ter beschikking te stellen van de dieren, door meer voorjaarsgras te telen en door het gewonnen ruwvoer zo goed mogelijk te bewaren door schimmel en broei te voorkomen.
... < lees verder >
Gazon en sportvelden
Christophe Doubel overliep ten slotte de innovaties in graszaden voor gazons en sportvelden. Voor sportvelden zijn er de mengsels Supersport, Speedy Green en Superroot RTF, met daarnaast het mengsel Superwear dat geschikt is voor schaduwrijke terreinen. Nieuw in 2009 was het mengsel Barstadion dat bestaat uit 100 % Engels raaigras (Bareuro 40 %, Barlady 30 % en Barminton 30 %). Het vergt een iets dichtere zaai.
... < lees verder >
Bron: Landbouwleven, nr 2739, 29 januai 2010, pg 48