Straatgras maakt sportvelden onbespeelbaar

Wanneer lichtgroene plekken verschijnen op een sportveld weet de groundsman genoeg, straatgras! Wanneer straatgras zijn gang kan gaan, is het binnen drie jaar dominant geworden in het veld. Vooral nieuw aangelegde sportvelden vormen een prooi voor straatgras. Straatgras aanpakken met chemicaliën wordt steeds moeilijker, omdat een aantal middelen moeilijk te verkrijgen is en omdat het gebruik van het aantal toegestane herbiciden een steeds groter probleem wordt. Bij Barenbrug hebben we ons de laatste jaren verdiept in Poa Annua en zijn we er in geslaagd om de strijd met straatgras aan te gaan.

Temperatuur

In de praktijk worden veel velden doorgezaaid met een grasmengsel dat bij zo’n 10 °C kiemt. Het probleem daarbij is, is dat straatgras zich al bij 8 °C kiemt. Straatgras komt erg snel op en het ingezaaide of het doorgezaaide mengsel heeft geen kans. Straatgras is een ware nachtmerrie voor de fieldmanager. Voor meer informatie hier over, klik hier. Om straatgras tegen te gaan, zou gekozen kunnen worden voor SOS® van Barenbrug. SOS® kiemt bij lage bodemtemperaturen, al bij zo’n 4 °C.

 

Zo gaat SOS® de strijd aan met SOS® en bij constant doorzaaien geeft het straatgras bijna geen kans zich te vestigen. Klik hier voor meer informatie over SOS®. Bij Barenbrug wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde graaddagen. Hierbij wordt berekend na hoeveel graaddagen een grasmengsel of ras begint te kiemen. In die berekening is te zien dat SOS® minder graaddagen nodig heeft dan straatgras.

 

Helaas is hier dus ook in te zien dat straatgras wel veel eerder kiemt dan bijvoorbeeld Engels raaigras. Zo is SOS® dus het ideale doorzaaimengsel bij lage temperaturen om straatgras voor te zijn.

 

Voor meer informatie over graaddagen van gras, klik hier.

Straatgras vs. SOS

Zoals al gezegd kiemt SOS® al bij 4 °C. Daarbij wint het qua snelheid van kieming van straatgras dat kiemt bij een bodemtemperatuur van 8 °C. Stel dat er gekozen zou worden om juist wel met straatgras door te gaan, dan zal blijken dat straatgras erg veel licht nodig heeft. Ook SOS® heeft licht nodig, maar aanzienlijk minder dan straatgras.

 

Op het gebied van vocht en beregening scoren beide grassen ongeveer even hoog. Straatgras en SOS® hebben beide gewoon vocht nodig. Een probleem van straatgras is echter dat wanneer er even niet genoeg vocht komt, dat het dan in een stresssituatie komt. Onder stress begint straatgras zich erg snel te vermeerderen en is het eigenlijk niet meer te houden. Komt er aan de andere kant dan juist weer te veel vocht, dan creëert het snel een dikke viltlaag. Die viltlaag laat op een gegeven moment geen water meer door, wateroverlast kan dan het gevolg zijn. Op de laatste plaats is het zo dat straatgras een grote hoeveelheid stikstof behoeft, SOS® heeft daarentegen veel minder nodig.

 

Klik hier voor meer informatie over het doorbreken van een straatgrascyclus.

 

Logo-SOS-GT-White-2024!

SOS een topper tegen straatgras

Een andere oplossing is SOS®. Vooral in de wintermaanden is SOS® een topper, het kiemt namelijk al bij zo’n 4 °C. Dat is eerder dan straatgras dat bij zo’n 8 °C kiemt. SOS® is dus ook een serieuze uitdager van straatgras. 

Fieldtopmaker

Wanneer een veld eigenlijk niet meer te redden is, kan gekozen worden voor een fieldtopmaker. Een fieldtopmaker wordt gebruikt om te verticuteren of voor het affrezen van een sportveld. Bij verticuteren wordt het meeste straatgras wel verwijderd, omdat het een ondiepe beworteling heeft en daardoor snel uit de grond wordt getrokken. Na het verticuteren snel doorzaaien met een grasmengsel dat goed voor geschikt is wordt aangeraden.

 

Ook kan gekozen worden voor een wat meer rigoureuze optie, de fieldtopmaker gebruiken om het hele veld af te frezen. Al het gras wordt zo weggehaald en moet worden afgevoerd. Hierna kan voor het beste mengsel worden gekozen om zo snel mogelijk weer een mooie en stevige grasmat te verkrijgen. Een goede optie daarvoor is RPR® van Barenbrug.

 

RPR® heeft een extreem snelle kieming en vormt door haar horizontale uitlopers een soort van netting in de zode. De plantjes zitten dus als het ware aan elkaar vast en dit vormt de extreme sterkte. Hierdoor gaat het gras maar zelden kapot en mocht er toch schade komen, dan treedt het zelfherstellend vermogen van RPR® in werking. RPR® vormt zo’n dichte zode dat straatgras daar nauwelijks tussen kan komen. 

 

Constant onderhoud

Om een sportveld mooi en strak te houden is het belangrijk om constant graszaad door te zaaien. Direct na de wedstrijd zijn kale plekken duidelijk te zien, daar kan doorgezaaid worden om straatgras tegen te gaan. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat straatgras zich overal vestigt en zelfs dominant wordt op het sportveld. Ook op golfbanen is straatgras een probleem.

 

In de wintermaanden is SOS® een goede optie om door te zaaien. Wanneer het weer wat warmer is, is RPR de beste optie. RPR vormt horizontale uitlopers die een heel netwerk van ijzersterke grasplantjes vormen. Straatgras ziet er dan misschien wel goed en groen uit, maar kan heel vervelende gevolgen hebben die het sportveld uiteindelijk zelfs onbespeelbaar kunnen maken.

 

Wilt u hier meer informatie over, klik dan hier.

 

SOS

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

Vind een dealer bij
u in de buurt
Waar te koop
terug