Bepaal het ideale maaimoment

Bepaal het ideale maaimoment

De kwaliteit van het gras bepaalt het ideale maaimoment. Gras is op z’n best als het 950 VEM bevat en een eiwitgehalte van 16% heeft. Daarnaast is het gras optimaal bij een structuurwaarde van 3. Deze gehaltes zijn al bereikt bij 3.500 kilo gras per hectare. Indien u langer wacht dalen de gehaltes van het gras.

Hoe bepaal je het ideale maaimoment?
Met een grashoogtemeter krijgt u een goede indicatie van de hoeveelheid gras op een perceel. Het aandeel onkruid in het grasland en het stadium van het gras zijn bepalend voor de voederwaarde van de graskuil.

 

Zodra de bloeiwijze in het gras komt, dit kun je voelen onder aan de grasplant, daalt de voederwaarde en moet het gras zo snel mogelijk gemaaid worden. De bladeren van het gras hebben een voederwaarde van 1000 tot 1100 VEM. In de stengels van het gras is de voederwaarde de helft lager. Het is dus duidelijk als het aandeel stengels in een snede laag is, de voederwaarde hoog is.

Bij een snede van 3.500 kilo droge stof per hectare is in een goede weide de hoeveelheid eiwit 560 kilo ( 16%). Wacht u met maaien, dan komt er iedere dag 300 kilo droge stof bij. Echter, het aandeel eiwit blijft 560 kilo, waardoor het eiwitgehalte van 16% afneemt.

 

Het suikergehalte van het gras is afhankelijk van het aantal zonuren, de grassoort en het ras. De meeste suiker is opgeslagen in het onderste gedeelte (de voet) van het gras. Door het gras diep te maaien krijgt u een hoog suikergehalte in uw graskuil.

 

Flexibel maaimoment door late bloeidatum
Grasrassen met een late bloeidatum ontwikkelen later een stengel. Het gras behoudt dus langer een hoge voederwaarde. Hierdoor bent u als veehouder is flexibeler bij de keuze van het ideale maaimoment. Vooral in periodes met regen is dit een groot voordeel. Het graszaadmengsel Maaien is met name hierdoor samengesteld uit grassen met een late bloeidatum.