Kruidenmengsels: grassen bepalen succes

Gezonde koeien, een lagere methaanuitstoot, minder kunstmest en meer biodiversiteit. Er zijn voldoende redenen om een kruidenrijk grasland te zaaien. Kruidenmengsels zijn niet voor niets meer dan een trend: ze maken steeds vaker een vast onderdeel uit van het bouwplan van veel veehouders. Maar het ene mengsel is het andere niet. Wil je succesvol en rendabel een kruidenrijk grasland telen? Kies dan voor een kruidenmengsel met grassoorten die uitblinken in opbrengst en benutting.

Grassen van cruciale invloed op prestaties

De graskeuze heeft een enorme invloed op de prestaties van een kruidenmengsel. Toch zien we dat in veel mengsels de graskwaliteit van ondergeschikt belang is. Wij snappen dat het onwenselijk is dat het telen van kruidenmengsels ten koste gaat van de totale ruwvoeropbrengst. Het is ook niet de bedoeling dat deze keuze de voederwaarde van je ruwvoer verlaagt. Daarom is het van belang om bewust je kruidenmengsel te kiezen. Hoe kies je bewust? Door extra aandacht te besteden aan de grassoorten in het product.

NutriHerb: kruiden in combinatie met top grassen

NutriHerb is een gras-kruidenmengsel. De kruiden zijn uitgebreid onderzocht en getest op het gebruik voor ruwvoer voor melkvee. Bij de samenstelling van NutriHerb Engels hebben we gekozen voor de beste Engels raairassen van de rassenlijst in combinatie met acht voederkruiden. Hierdoor kan je niet alleen rekenen op de bijkomende voordelen van de kruiden, maar ook op een uitstekende voederwaarde en opbrengst. Maar waar kan je precies op letten in de keuze voor een kruidenmengsel? Neem van ons aan: mengsels met bijvoorbeeld kropaar, veldbeemd of beemdlangbloem presteren beduidend slechter in voederwaarde en opbrengst. Bovendien geven de gekwalificeerde rassen je meer zekerheid van een stabielere samenstelling over meerdere jaren.

Barhoney en Barganza bepalend voor succes

NutriHerb Engels dankt de hoge opbrengst en hoge voederwaarde aan de Engels raairassen Barhony en Barganza. Deze rassen presteren zeer goed in combinatie met voederkruiden. Barganza is een laatbloeiend tetraploïd Engels raaigras en geeft ruimte aan klavers en kruiden zodat deze zich tussen de grassprieten kunnen ontwikkelen. Het ras levert daarnaast de hoogste opbrengst in beweidingsproeven en wordt door zijn brede, donkergroene blad goed opgenomen door koeien. Barhoney is een diploïd laat doorschietend Engels raaigras en heeft een zeer positief effect op de persistentie en zodevorming van het kruidenmengsel. Kortom: met Barhony en Barganza wordt jouw kruidenrijke grasland gegarandeerd een succes.

Toename melkproductie met 0,5 kg

Het gebruik van NutriHerb Engels heeft ook een positieve invloed op de melkproductie. Een koe die gemiddeld 10 kg droge stof van NutriHerb Engels vreet, geeft bij een gelijke opname 0,5 kg meer melk per dag. Door de smakelijkheid nemen je koeien makkelijk meer op van een kruidenmengsel met Engels raaigras dan van een kruidenmengsel met andere grassen. De afwisseling in planten zorgt voor een dagelijks feestmaal voor je koeien.

NutriHerb voorziet in eigen stikstofbehoefte

De synergie tussen de kruiden en grassen in NutriHerb is optimaal: ze versterken elkaar enorm. Dit komt bijvoorbeeld doordat sommige kruiden diep wortelen én vlinderbloemig zijn, zoals rolklaver. Met de diepe wortels worden het vocht en de mineralen in de bodem optimaal benut. Naast rolklaver bevat NutriHerb nog drie andere vlinderbloemigen, waardoor een weide met NutriHerb in staat is om in zijn eigen stikstofbehoefte te voorzien. Hiermee verlaag je de kosten van kunstmest en je draagt je bij aan een duurzame ruwvoerteelt.

Goed bestand tegen droge zomers

Nog een belangrijk punt is dat droge zomers geen vat krijgen op een NutriHerb-weide. In de afgelopen jaren heeft het kruidenmengsel laten zien dat het bij droogte zelfs een hogere opbrengst produceert dan weide met uitsluitend Engels raaigras. Kruiden zoals weegbree, cichorei en klaver hebben daarnaast in het bladrijke stadium ook een uitgesproken hoge voederwaarde van ongeveer 1.200 VEM. De totale voederwaarde van jouw kuil met NutriHerb is daarmee zeer concurrerend ten opzichte van weidemengsels met honderd procent gras. Ook levert een weide met NutriHerb zowel energie als eiwit. Hierdoor krijgen je koeien het gehele weideseizoen een uitgebalanceerde hoeveelheid van deze voedingsstoffen binnen.

Kies het NutriHerb kruidenmengel dat bij je past

Omdat niet iedereen dezelfde wensen heeft, kun je kiezen of je de kruiden combineert met Engels raaigras of met rietzwenk. Is voederwaarde je speerpunt? Dan is NutriHerb Engels voor jou de beste keuze. Ook op percelen met een hoge onkruiddruk is dit mengsel geschikt. Wil je liever een maximale opbrengst? Ga dan voor NutriHerb rietzwenk. Bestaand grasland doorzaaien met kruiden is het meest succesvol met NutriHerb doorzaai. Welk mengsel heeft jouw voorkeur?

Download de teelthandleiding

Het inzaaien en onderhouden van een kruidenrijk grasland vraagt om speciale aandacht. Daarom hebben we een uitgebreide teelthandleiding gemaakt. Deze kun je downloaden.

 

terug