Ideale gras om te mulchen

Mulchen van gras is niet altijd mogelijk. Wanneer het gras nat of té lang is, kan je je gazon niet mulchen. Bij nat gras zal het gras namelijk aan elkaar kleven waardoor het moeilijk te versnipperen is. Bij te hoog gras wordt er een te grote hoeveelheid mulch over de bodem gelegd waardoor het gras verstikt en/of grasschimmels de grasmat aantasten. Ook kan de mulch zorgen voor een waterafstotende laag, waardoor water de graswortels niet meer kan bereiken en de plant sterft. Je zult dan je gras moeten opvangen en afvoeren. De graszaadkeuze is cruciaal voor het al dan niet slagen van circulair grasveldbeheer. Door het juiste graszaadmengsel te kiezen, heb je deze problemen namelijk niet.

Mow Saver perfect om te mulchen

Mow Saver® grasplanten vestigen zich snel, hebben een laag groeipunt én hebben een lage biomassa productie. Hierdoor blijven de grassnippers van het maaisel kleiner en lukt mulchen perfect. Er hoeft bovendien minder frequent te worden gemaaid. Mow Saver® is bij uitstek geschikt voor mulchmaaien.

 

Praktijkproeven waarbij het maaisel wordt opgevangen en gewogen, tonen aan dat Mow Saver® tot 40% minder biomassa produceert ten opzichte van andere grasrassen binnen dezelfde grassoort.  Hoe minder maaisel blijft liggen, hoe sneller maaisel wordt omgezet door het bodemleven en hoe gezonder de grasmat blijft. Bovendien zal je je bodem nooit met een te grote hoeveelheid mulch bedekken waardoor de bodem stikt. Daarnaast gaat het versnipperen van het gras effectiever omdat Mow Saver® voor minder bladmassa zorgt.

 

Het lage groeipunt van de Mow Saver® grasplanten heeft als voordeel dat de plant minder te lijden heeft van het maaien en sneller herstelt. Mossen en onkruiden hebben zo minder kans om zich te vestigen in de grasmat!

Verschil in uitstoeling bij hoger-groeiend & laag-blijvend gras

Verschil in uitstoeling bij hoger-groeiend & laag-blijvend gras

 

Maai maximaal 1/3 van de grasplant eraf. Maai je onder het groeipunt van de grasplant, dan valt de grasplant ver terug.

Voordelen gras mulchen

Mulchen heeft veel verschillende voordelen indien je het juiste grasmengsel gebruikt. Ten eerste hoef je minder kunstmest te gebruiken, wat beter voor het milieu is. Daarnaast kan je een hoop tijd besparen met mulchen omdat je je gazon maait en bemest in een keer. Ook is je gazon beter bestand tegen hitte en droogte door het mulchen. Verder is uit onderzoek gebleken dat je gazon gezonder wordt. Wil je meer lezen over de voordelen van mulchen?

 

Klik hier om meer over de voordelen van mulchen te lezen.

 

Zelf gras mulchen

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf gras mulchen?

 

Bekijk dan hier het stappenplan en ga zelf aan de slag!

 

Klik hier voor meer informatie over mulchen.

 

terug