Echt gras: de natuurlijke keuze

gras of kunstgrasEcht gras of kunstgras? Als u wilt investeren in het aanleggen of vernieuwen van een sportveld, is dit waarschijnlijk de meest belangrijke vraag die u zich zult stellen.

 

Gemeenten en sportclubs staan onder een toenemende druk om - met minimale input en kosten - zoveel mogelijk uit hun grasvelden te halen. Veel van hen laten zich daarom overhalen door de beloftes van kunstgrasfabrikanten en verkiezen kunstgras boven echt gras: dit zou namelijk meer speeluren, minder onderhoud en lagere kosten opleveren.

 

Natuurlijk hebben beiden hun voordelen, en kunnen er ontelbaar veel factoren meewegen. De keus tussen echt gras en kunstgras lijkt daarom misschien een moeilijke beslissing, maar dat is het in de praktijk niet. Als stem van de Europese graszaadindustrie is de ESA (the European Seed Association) is er sterk van overtuigd dat echt gras nog altijd de beste keuze is en er waar en wanneer het mogelijk is, gekozen zou moeten worden voor een natuurlijke grasmat.

De ESA baseert haar standpunt op uitkomsten van onderzoeken naar verschillende eigenschappen van gras. Zo blijkt bijvoorbeeld dat echt gras beter is voor zowel  natuur als gezondheid, en bovendien juist erg kosteneffectief is in vergelijking met kunstgras. Een compleet overzicht van de voordelen van echt gras ten opzichte van kunstgras wordt gegeven in inderstaande folder: ‘Natural Turf, why it remains the natural choice for football, sports and playing surfaces’.