Onderhoud paardenweide

Onderhoud aan een paardenweide is essentieel om een weide gezond en sterk te houden. Een paardenweide met een sterke zode verkleint het risico op blessures en ziektes zoals zandkoliek.
Doorzaaien is een effectieve en goedkope methode om een weide te onderhouden. Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor doorzaaien.

 

Herstellen van een weide

Kale plekken die in een weide ontstaan door intensief gebruik of extreme weersomstandigheden zijn een gevaar voor de gezondheid van paarden.

Door regelmatig je paardenweide door te zaaien hou je de graszode in topconditie. Een groot voordeel van doorzaaien, ten opzichte van opnieuw inzaaien, is dat je de weide sneller weer kan gebruiken. Bovendien is doorzaaien goedkoper dan inzaaien.

Werkplan

Een perceel dat doorgezaaid wordt, moet allereerst vrij zijn van onkruiden. Begin daarom met onkruidbestrijding door het onkruid te verwijderen met een wiedeg of met een onkruidbestrijdingsmiddel.

Voordat de weide doorgezaaid wordt, moet het gras kort afgemaaid of kort beweid worden. Maak daarna de bovenste laag los met een sleep of hark, zodat het graszaad goed in contact komt met de bodem. Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui. Verdeel het zaad gelijkmatig over het land en loop of rol het land hierna goed aan. Is je weide te groot om met de hand door te zaaien? Neem dan contact op met een loonwerker die een speciale doorzaaimachine heeft.


Na het doorzaaien is het belangrijk om de grond vochtig te houden. In de eerste 8 weken na het doorzaaien mag er geen dierlijke mest toegediend worden. De bestaande grasmat kan gemaaid worden, zodra de jonge grasplantjes voldoende ontwikkeld (>6 cm) zijn. Beperkt weiden is mogelijk, maar voorkom dat de paarden het gras erg kort afgrazen.

Tijdstip

De beste tijdstippen voor doorzaaien zijn februari tot en met april en augustus tot en met september. Voor het doorzaaien van een weide met veel open plekken is per hectare 40 kilo Horse Master® nodig. Heeft een weide weinig open plekken? Dan volstaat 25 kilo Horse Master® per hectare.

Een sterke groene weide voor jouw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master® ontwikkeld.

 

Horse Master® is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master® weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master®.

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master® bij een dealer bij jou in de buurt!

!

Inzaaien paardenweide

Inzaaien van een paardenweide kost even tijd en aandacht, maar daar staat tegenover dat je jarenlang plezier hebt van een uitstekende weide. Wil je meer informatie over het inzaaien van een paardenweide? Lees het hier.

!

Bemesten paardenweide

Bemesten en bekalken is van essentieel belang om je paardenweide in goede conditie te houden. Paarden hebben voedingsstoffen en sporenelementen uit gras nodig om goed te kunnen functioneren. Wil je meer weten over het bemesten van paardenweides? Lees het hier.

Weidebeheer loont

Hoewel Edith Witjes zich hobbymatig bezig houdt met de sport en fokkerij, gaat het er op haar dressuurstal in Gendt professioneel aan toe.

 

Over elk detail is uitvoerig nagedacht. Met haar uitgekiende weidebeheer worden gezondheidsrisico’s en de kans op blessures aanzienlijk verkleind.

terug