Absolute meerwaarde: struisgrassen met Yellow Jacket Water Manager!

Eindelijk! De struisgrassen van Barenbrug zijn nu ook met Yellow Jacket Water Manager beschikbaar, ’s werelds eerste Seed Enhancement Technology die zorgt voor een goede vochthuishouding voor een optimale kieming én vestiging. Patrick van den Beuken is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van SBA Golf & Groen voor de golfbanen in Nederland en België. Hij was nauw betrokken bij de eerste praktijktesten van deze unieke ontwikkeling. Zijn eerste indruk: “dit geeft absoluut meerwaarde aan je graszaad! Ik ben zeer positief verrast hoeveel effect deze nieuwe zaadbehandeling heeft.”

Watermanagement is stressmanagement

De beschikbaarheid van water is niet alleen een eerste vereiste voor kieming, maar is cruciaal voor de ontwikkeling van de jonge grasplant in de eerste maanden na kieming. Watermanagement is stressmanagement. In 2017 introduceerde Barenbrug een  unieke techniek om de waterhuishouding rondom het zaadje in de grond te optimaliseren: Yellow Jacket Water Manager. Het gevolg: meer overlevende planten! Nu is de techniek zo ver doorontwikkeld, dat ook struisgrassen worden behandeld.

 

Voorop met innovaties

Van den Beuken: “Toen ik hoorde welke stappen Barenbrug op het gebied van zaadbehandeling maakt  in combinatie met struisgrassen, heb ik me aangemeld om praktijkproeven te doen. Ik ben altijd op zoek naar innovaties en duurzame oplossingen die ons verder helpen de kwaliteit van de golfbanen naar een nog hoger niveau te brengen. SBA Golf & Groen, onderhoudt golfbaan Welschap in Eindhoven. Het grasbestand op de greens bestaat voornamelijk uit gewoon struisgras. Een goede locatie om ervaring op te doen. We waren al bekend met de voordelen van Yellow Jacket Water Manager, onder andere door de positieve ervaringen in vestiging van de grasmat bij de aanleg The Links Valley in Ermelo.”

 

 

We kennen al de voordelen van Yellow Jacket Water Manager, onder andere door de positieve ervaringen in vestiging van de grasmat.

Patrick van den Beuken
Kwaliteitsbewaking - SBA Golf & Groen

Grasvestiging verzekerd

De eerste toepassing van Yellow Jacket Water Manager was op het golfmengsel Bar Fescue, 100% roodzwenkgras. Olaf Bos, Product manager recreatiegrassen bij Barenbrug, licht toe: “Roodzwenk wordt veel op banen gebruikt die drogere en hardere greens nastreven. Het is in deze omstandigheden vaak moeilijk om een succesvolle doorzaai te doen. Veel zaadjes kiemen wel als er water wordt gegeven, maar vaak wordt op roodzwenkbanen een laag vochtgehalte en een schrale toplaag nagestreeft. Net gekiemd graszaad heeft het in deze omstandigheden zwaar en de jonge plantjes leggen makkelijk het loodje. Het was logisch om eerst hier een oplossing te zoeken, ook al is roodzwenk door de fysieke eigenschappen van het zaad een lastig zaad om te behandelen. Praktijkproeven op Utrechtse Golfclub De Pan toonden aan dat je tot wel 50% van de jonge planten zomaar weer kan verliezen. Weg gegooid geld dus. Door het vochtgehalte rondom de planten beter te controleren, verlies je nauwelijks planten. Grasvestiging verzekerd dus.”

Struisgras is duur, dan streef je naar een hoog rendement van doorzaai.

Patrick van den Beuken
Kwaliteitsbewaking - SBA Golf & Groen

Herkenbaarheid

Patrick van den Beuken herkent deze problematiek ook op struisgreens: “Vorig jaar na die zinderende hitte in de zomer, maar ook dit vroege voorjaar bij die schrale oostenwind, trad er op een aantal plekken in de green droogteschade op. De hoge koppen, veelal naar de zon gericht, verliezen grasbezetting ondanks het toepassen van wetting agents. Daarna is het verrekte moeilijk om daar weer gras op te krijgen met doorzaaien. Het kiemt vaak wel, maar valt daarna weer weg.” Bos vult aan: “Vaak zie je dat greens waaop gewoon struisgras dominant is ook een lage pH hebben. Dit maakt de groeiomstandigheden nog moeilijker. Deze zure zandgronden zijn ook eerder waterafstotend”. 

 

Van de Beuken heeft enorm veel passie voor het greenkeepersvak: “De drogere plekken, waar het gras moeilijk terug komt, waren een doorn in het oog. Vorig jaar heb ik een aantal greens doorgezaaid met Water Manager behandeld zaad en een aantal met onbehandeld zaad. Dit voorjaar heb ik in de schrale periode hetzelfde gedaan met dezelfde batch graszaad. Het zaad ging probleemloos door de machine, ondanks dat het de hele winter in de niet geconditioneerde loods heeft gestaan,. Ik ben vooral verbaasd over hoe effectief de grasmat na doorzaai met Yellow Jacket Water Manager is hersteld.”

Grote stappen in seed enhancement gemaakt.

Patrick van den Beuken
Kwaliteitsbewaking - SBA Golf & Groen

Alle struisgrassen zijn verkrijgbaar met Yellow Jacket Water Manager

Barenbrug heeft zowel gewoon struisgras als wit struisgras met Yellow Jacket Water Manager beschikbaar. “Toen Barenbrug aangaf dat Bar All Bent - Yellow Jacket Water Manager beschikbaar was, heb ik gelijk bij onze vaste leverancier Vos Capelle graszaad besteld om alle greens door te zaaien”, vertelt Van den Beuken enthousiast. Patrick, die vooral praktisch en nuchter is ingesteld: “Struisgras is gewoon duur zaad. Ik vind het zonde van het geld als je nalaat om een zo hoog mogelijk rendement van je doorzaai te realiseren. Dat doen we al door de juiste machines in te schakelen, maar we kunnen beter door ook het graszaad te helpen door het vochtgehalte te optimaliseren. Ik zie dat de effectiviteit van doorzaai enorm toeneemt. De kale plekken door droogte groeien nu prachtig dicht. Kers op de taart is dat het graszaadmengsel Bar All Bent het struisgras Charles bevat. Dit ras staat met stip als Nr. 1 op de Engelse STRI lijst. Het is dan een extra mooie bonus als die perfect opkomt!”

Grasvestiging verzekerd!

Wilt u graag zo snel mogelijk een dichte, groene grasmat zonder problemen bij zowel de kieming als de grasvestiging? Ga dan voor graszaad met Yellow Jacket Water Manager! Klik op de onderstaande button voor meer informatie. 

Kwaliteitscontrole voorop

Om een topkwaliteit zaadbehandeling te waarborgen, heeft Barenbrug de laatste jaren enorm geïnvesteerd. Floor Drissen, verantwoordelijk voor de verkoop van sport & recreatiegrassen: “Er is een geavanceerd gloednieuw Seed Enhancement laboratorium gebouwd in Nijmegen. Met daarbij een uitbreiding in onderzoekers maakt Barenbrug grote stappen. Inmiddels is de technologie zover dat ook struisgras kan worden behandeld met Yellow Jacket Water Manager". Drissen: “Struisgras is ontzettend fijn zaad. In vergelijking met roodzwenk heb je het over 25x zoveel zaden per gram. Dat vergt een goede beheersing van het zaadbehandelingsproces. Ik ben blij dat we nu zover zijn en nog meer meerwaarde aan onze struisgrassen kunnen geven!"

 

Struisgrassen met Yellow Jacket Water Manager

We hebben drie topmengels beschikbaar met deze zaadbehandeling: Bar All Bent met 100% gewoon struisgras waaronder Charles. Ook Bar Duo Bent, de combinatie van wit struisgras en gewoon struisgras. En tenslotte Bar Trio Bent, het meest ziektetolerante wit struisgrasmengsel op de markt. Drissen vat trots samen: “Kortom het mooiste en sterkste gras is nu met een verzekerde grasvestiging!”

 

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Sport en recreatie

Het laatste nieuws over grasmengsels in de sport en recreatie branche vindt u hier. Verschillende grasmengsels worden gebruikt bij sportvelden. Ook voor uw gazon of bloemenveld heeft Barenbrug de beste grasmengsels. Dat geldt ook voor bermen, dijken, vliegvelden en boomgaarden.

Het laatste nieuws over grasmengsels in de sport en recreatie branche vindt u hier. Verschillende grasmengsels worden gebruikt bij sportvelden. Ook voor uw gazon of bloemenveld heeft Barenbrug de beste grasmengsels. Dat geldt ook voor bermen, dijken, vliegvelden en boomgaarden.

Het laatste nieuws over grasmengsels in de sport en recreatie branche vindt u hier. Verschillende grasmengsels worden gebruikt bij sportvelden. Ook voor uw gazon of bloemenveld heeft Barenbrug de beste grasmengsels. Dat geldt ook voor bermen, dijken, vliegvelden en boomgaarden.

Vind een dealer bij
u in de buurt
Waar te koop
terug