Inkuilmiddel verbetert alle graskuilen

Onderzoek van HAS Den Bosch (2016) toont aan dat door toevoeging van het biologische inkuilmiddel Bonsilage Plus in graskuilen de voederwaarde toeneemt, de conservering verbetert en de broeigevoeligheid sterk wordt gereduceerd. Voor het onderzoek zijn 2352 kuiluitslagen van Eurofins geanalyseerd. Het onderzoek bevestigt Bonsilage Plus in kuilen van alle droge stofklasse een positieve werking heeft. Het resultaat is kwalitatief hoogwaardig, smakelijk en veilig ruwvoer.

Minder inkuilverliezen door een snelle conservering

Een uitgekiende combinatie bacteriestammen in Bonsilage Plus doen in de graskuil elk hun specifieke werk. De eerste groep zorgt voor een omzetting van suikers in melkzuur en voor de gewenste snelle stabilisering van de kuil (pH < 4,6). De bacteriën zorgen ervoor dat in de kuil de afbraak van energie en eiwit wordt gestopt en er meer nutriënten overblijven voor de koe. Bonsilage Plus reduceert inkuilverlies door een snelle conservering van 10% naar 4%.

Minder inkuilverliezen door minder broei en schimmels

De andere groep bacteriën in Bonsilage Plus, stimuleert indirect de vorming van azijnzuur. De grote winst hiervan is dat tijdens het uitkuilen de ontwikkeling van broei enorm wordt gereduceerd. Schimmels en gisten kunnen zich na het openen van de kuil niet of veel minder snel ontwikkelen zodat verlies van voederwaarde wordt voorkomen. Schimmels in de graskuil leven van de suiker in het gras waardoor de voederwaarde met sprongen achteruit gaat.

 

Bonsilage Plus reduceert inkuilverlies door broei- en schimmelvorming van 10% tot 1%. De inzet van Bonsilage Plus voorkomt het ontstaan van mycotoxinen (gifstoffen van schimmels) en draagt zo bij aan de veiligheid van het voer. Recent onderzoek van onbehandelde kuilen laat zien dat deze gifstoffen ernstige gezondheids-problemen onder het vee kunnen veroorzaken. Het inkuilmiddel zorgt er mede voor dat het ruwvoer fris uit de kuil komt, zodat de koeien het voer goed opnemen.

 

Financieel voordeel

Toevoegen van Bonsilage Plus levert in alle graskuilen een financieel voordeel. Bij een voeropname van 10 kg ds per dag produceert de koe respectievelijk 4,0 liter (natte kuilen), 1,6 liter (optimale kuilen) en 0,5 liter (droge kuilen) extra melk per dag, zo blijkt uit het onderzoek. Uitgaande van een uitbetaalprijs van 30 eurocent per liter, brengt dit – na aftrek van voerkosten (3 eurocent per koe per dag) – respectievelijk netto 117 eurocent, 45 eurocent en 12 eurocent per koe per dag extra in het laatje.

 

Op een bedrijf met een gemiddelde omvang van 80 melkkoeien levert de inzet van Bonsilage Plus op jaarbasis € 34.000, € 13.000 en € 3.500 op. Duidelijke cijfers, die laten zien dat de investering in het inkuilmiddel zich dik en dubbel terugverdient. Naast de extra opbrengst in liters melk worden veeartskosten verlaagt door het verminderde risico op mycotoxinen. Dit voordeel is het hoogst in droge kuilen tussen de 4 en 67% droge stof.

 

Vloeibaar en granulaat

Bonsilage Plus is geschikt voor kuilen van 22 tot 67% droge stof. Het is een biologisch middel met 100% EU goedgekeurde bacteriestammen. Het product is verkrijgbaar als granulaatkorrels en in wateroplosbaar poeder. Kuilen die zijn behandeld met Bonsilage Plus moeten minimaal 6 tot 8 weken gesloten blijven na de laatste keer inkuilen. Voor een optimaal effect wordt Bonsilage Plus het beste op de hakselaar of in de opraapwagen of balenpers over het verse kuilgras verneveld en gemengd.

Inkuilmiddel voor hoogste kwaliteit ruwvoer

Een inkuilmiddel verhoogt de kwaliteit en de smaak van het ruwvoer. Bonsilage Plus is een inkuilmiddel dat zich inmiddels ruimschoots beween heeft. Onderzoek van HAS Den Bosch onder 2352 graskuilen heeft aangetonod dat Bonsilage Plus in alle graskuilen, ongeacht de drogestofklasse, een positieve werking heeft.

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
terug