Investeer in doorzaaien voor smakelijk gras met een lange levensduur

Een langere levensduur van uw grasperceel met smakelijke grassen? Dat kan met het graszaadmengsel Doorzaai, zeggen melkveehouders Jan en Erik Hungerink (Borculo, Gld). Zij zaaien sinds drie jaar hun grasland door.

Zelf telen voor garantie van graskwaliteit

Jan en Erik Hungerink telen het gras voor hun 68 melkkoeien graag zelf om zeker te zijn van een goede kwaliteit. Hungerinks koeien vreten altijd een grasklaver mengsel. Met een gemiddelde leeftijd van ruim 5 jaar en per koe en een stijgende melkproductie van 9160kg melk per koe gaat het goed met het familiebedrijf Hungerink. Sinds drie jaar zijn ze begonnen met het doorzaaien van hun 26 ha grasland (ongeveer 6 à 7 hectare per jaar). Ze worden hierbij ondersteund door hun loonwerker Baks. Een combinatiemachine wordt ingezet voor het eggen, zaaien en aandrukken waardoor per hectare 25 kilo Doorzaai uiteindelijk resulteert in een dichtere grasmat.

 

Klik hier voor tips op doorzaaien.

 

Met 68 koeien, een gemiddelde leeftijd van 5 jaar en 3 maanden, en een stijgende melkproductie van nu 9160 kilogram melk per koe (4,74 percentage vet en 3,78 percentage eiwit) en de 5e generatie op het erf gaat het goed met het familiebedrijf Hungerink.

 

Doorzaaien dé oplossing voor kale plekken

Om te beoordelen waar doorzaaien nodig is, lopen Erik en Jan regelmatig door het grasland te inspecteren en te beoordelen op kale plekken. Kale plekken ontstaan snel, door bijvoorbeeld de weidegang van de koeien, door molshopen, door weersomstandigheden of door berijding van het grasland. Het negeren van kale plekken is echter vragen om onkruid. Doorzaaien biedt hierin de oplossing. Door de snelle vestiging van het doorzaaimengsel Doorzaai is de grasmat snel dicht waardoor onkruid onderdrukt wordt. Hierdoor bestaat de grasmat uit veel voedzame grassen, dat resulteert in betere kuilen.

 

‘Kale plekken negeren is vragen om onkruid, doorzaaien biedt hierin de oplossing’

Onkruidbestrijding en doorzaai condities

Jaarlijks worden alle percelen beoordeeld of ze in aanmerking komen voor onkruidbestrijding. Jan en Erik benadrukken dat de timing van onkruidbestrijding van belang is: zo’n één week voor het maaien. De ridderzuring in grasklaverweides wordt pleksgewijs in het rozetstadium bestreden. Voordat de zode wordt losgebroken en de onkruiden worden verwijderd om door te zaaien is het van belang dat de conditie van de bodem goed is. Jan: ‘wij hebben ook wel eens gehad dat het resultaat minder was doordat de bodem te droog was’. Gelukkig kunnen ze dit opvangen door te besproeien. Aan de andere kant mag de bodem ook weer niet te nat zijn. Een goede afwatering is van groot belang voor de berijdbaarheid van het perceel.

 

Hogere opbrengst na doorzaai

 

De familie Hungerink ervaart dat de opbrengst van hersteld grasland hoger is. Daarnaast blijft het grasland na doorzaai in een beter conditie. ‘Hierdoor hoef je het grasland minder snel op de kop te zetten en dat is kostenbesparend.’ aldus Jan. ‘Wij proberen alles uit de kast te halen om onze grasproductie en de grasconditie op peil te houden’.

 

Advies en Advisering

Heeft u ook interesse in het doorzaaien van uw grasland? Voor advisering en aankoop van grasland kunt u terecht bij een van onze dealers. Zoek een dealer bij u in de buurt.

terug