Tip voor de tweede snede: Houd de bloeistengel in de gaten

Nu de eerste snede onder zeil zit, is het zaak om je voor te bereiden op de tweede snede. Bloeistengels kunnen de kwaliteit en de smakelijkheid van de tweede snede flink in de weg zitten. Wees er daarom op tijd bij en maak de juiste keuzes.

Oogsten voor de bloei

Gras bloeit onder normale omstandigheden 1 keer per jaar. Wanneer het gras bloeit hangt af van het ras. Zodra de bloeistengel zichtbaar boven het gras uitsteekt daalt de voederwaarde binnen 10 dagen van 950 naar 800 VEM. Oogsten voor de bloei, door beweiden of maaien, is de oplossing. Maar helaas is het in de praktijk meestal niet zo eenvoudig door de verschillende bloeidata van de rassen in een mengsel.

Herken de bloeistengel

De bloeistengel bepaalt het optimale maaimoment van de tweede snede. Bekijk de video voor het herkennen van de beginnende bloeistengel.

Gegarandeerde kwaliteit door gelijktijdige bloei

Een aantal graszaadmengsels onderscheiden zich van standaard mengsels doordat de rassen (bijna) gelijk bloeien. Hierdoor kun je het gewas oogsten voordat de bloeistengels boven de grasplanten uit komen. Het resultaat is een optimale kwaliteit ruwvoer.

Omdat tijdens het maaien of beweiden de bloeistengsels zich al in de grasplant bevinden, komen ze de rest van het seizoen niet meer terug. Hierdoor heb je de rest van het jaar geen bloeistengels meer en ben je verzekerd van de beste kwaliteit.

De mengsels SmakelijkeWeide, Maaien en Persistent zijn voorzien van het keurmerk Gelijktijdige Bloei.

Maximale bladmassa en kwaliteit

Tien dagen voordat je de bloeistengel ziet, is de bladmassa maximaal en de kwaliteit het hoogst. Als je dan oogst is de verhouding tussen kwaliteit en opbrengst optimaal. Bovendien verloopt de hergroei van het geoogste perceel veel sneller wanneer je niet te laat oogst. Omdat bij bloeiend gras ook nog eens de onderste bladeren afsterven, verslechtert de smaak en krijgen schimmels kans zich te vermeerderen.

Wat te doen bij gespreide bloei?

Bloeien grassen in je weide gespreid? Kies dan voor maaien of beweiden in de eerste week van juni om de bloei zoveel mogelijk uit je gras te houden. Krijg je in het geval van maaien toch te maken met doorgeschoten gras? Kuil dan wat natter in en gebruik Bonsilage Plus als inkuilmiddel om de verteerbaarheid van de harde bloeistengels te verhogen.

terug