Grasgids testen voor sportvelden

Het testen van de verschillende rassen voor in de Grasgids is erg belangrijk en gebeurt dan ook nauwkeurig. Bij aanmelding van een ras wordt deze eerst uitgebreid getest bij de kweekbedrijven. Hierbij wordt het kaf al van het koren gescheiden. Na deze voorselectie kan het echte werk beginnen. De overgebleven rassen worden genummerd en op een groot veld ingezaaid samen met de Grasgidsrassen.

 

Deze proefvelden zijn verdeeld over drie verschillende locaties in Nederland. Via allerlei innovatieve methoden worden de eigenschappen van alle rassen getest. Ieder ras wordt bespeeld met verschillende machines onder verschillende, vervelende omstandigheden. De rassen, die moeten groeien onder moeilijke omstandigheden zoals met veel water, krijgen het zwaar te verduren.

 

Meer informatie over de Grasgids? Klik hier!

 

Beoordeling
Elke maand wordt het uithoudingsvermogen en de gezondheid van de rassen bekeken. De rassen die zich staande hebben kunnen houden en dus behoren tot de top maken dan kans om in de Grasgids te komen. Hiervoor moet het ras wel een beter resultaat neer zetten dan de 6e op de ‘ranglijst’. Maar voor het zo ver is worden de eigenschappen gerangschikt op belangrijkheid. De resultaten van de afgelopen zes jaar worden bij elkaar geraapt en hier komen dan de uiteindelijke scores uit rollen. Wederom weer gesorteerd op de belangrijkste eigenschappen. Als het ras opgewassen blijkt tegen de gevestigde toprassen komt het een jaar tussen de ‘Nieuwe rassen’ te staan. Het jaar daarop mogen de rassen die zich bewezen hebben zich mengen met de al eerder gevestigde toprassen.

 

Verandering van de ranglijst Engels raaigras
Als er nieuwe rassen aan de Grasgids worden toegevoegd betekent dit ook dat er gevestigde rassen weg moeten. Deze hebben dan hun beste tijd gehad. Als een ras onder de 16e plaats op de ranglijst komt krijgt het de titel van B-ras. Na vijf jaar de titel van B-ras te hebben gedragen wordt dit ras uit de Grasgids verwijderd. Je zou het dus kunnen vergelijken met ‘survival of the fittest’. Alleen de besten blijven over. Het is dan eenvoudig gezegd tijd voor de volgende lichting van rassen.

 

Uitmuntende kwaliteit
Gezien de strenge eisen die de Grasgids stelt en de top prestaties die een ras moet leveren om in de Grasgids te verschijnen, is het niet meer dan logisch dat als men praat over de beste rassen, het gaat over rassen uit de Grasgids. De steeds veranderende samenstelling van rassen die in de Grasgids komen te staan zorgt voor een overzicht dat up-to-date is. Alleen de beste van dát moment komen in de ranglijst terug. Wie zeker wil zijn van een ras van hoge kwaliteit zal dus de Grasgids moeten raadplegen.

 

Oranjebandmengsel
Oranjebandmengsel is een andere mogelijkheid voor het waarborgen van kwaliteit. Oranjebandmengsel is een keurmerk dat alleen aan de beste geteste graszaadmengsels wordt verstrekt. Een graszaadmengsel mag alleen rassen bevatten die allemaal in de Grasgids staan. Een Oranjebandmengsel keurmerk zorgt dus voor extra zekerheid bij het kopen van een graszaadmengsel.

 

Meer weten over het Oranjebandmengsel keurmerk, klik dan hier.

 

SV graszaadmengsels

Speciaal voor sportvelden zijn er graszaadmengsels met de naam SV de wereld in geholpen. Hierin is een drietal varianten, met elk zijn eigen specifieke eigenschappen en samenstellingen. Klik hieronder op een van de SV graszaadmengsels voor meer informatie of bekijk onze onderstaande producten:

 

Meer over Rapide SV7, klik hier!

Rapide SV7

Sportmengsel met
top-rassenlijstrassen

Meer over Supersport SV8, klik hier!

Supersport SV8

Voor inzaai en
hoge betreding

Meer over Bar Champion SV100, klik hier!

Bar Champion SV100

Snelle vestiging met
top Grasgids rassen

Graszaadmengsels D1, D2 en B3

 

Meer over Barenbrug D1, klik hier!

Barenbrug D1

Smakelijke weidemengsel voor dijken met top-rassenlijstrassen

  Meer over Barenbrug D2, klik hier!

Barenbrug D2

Waterwerende dijkenmengsel met top-rassenlijstrassen

 Meer over Barenbrug B3, klik hier!

Bar Roadside B3

Bermenmengsel met 
top-rassenlijstrassen

 

 

 

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.