HEADER_SOS_NL-500-2024!

Snelste vestiging bij lage temperaturen

SOS® biedt de snelste vestiging bij lage temperaturen met de nieuwste generatie Westerwolds raaigras. Het doorzaaimengsel SOS® is in de afgelopen jaren bekend geworden door een extreem snelle vestiging bij lage bodemtemperaturen (4 °C). Hierdoor blijft de zode het hele jaar een dicht.

Vestiging SOS

SOS® is dé oplossing om verloren speeltijd te beperken. Wanneer SOS® op het juiste moment wordt doorgezaaid, al aan het eind van de winter, wordt een grasmat van hoge kwaliteit gewaarborgd. Doorzaaien met SOS® garandeert een grasbezetting van minimaal 60% binnen een maand. Dat is 18 dagen sneller dan mengsels die Engels raaigras bevatten.

Bijstaande grafiek laat zien hoe snel SOS® zich vestigt en herstelt wanneer het doorgezaaid wordt in januari bij een temperatuur van 4 °C. Een maand later is de grasbezetting al meer dan 60%.

Verloren speeltijd beperken

De meest intensief bespeelde velden verliezen het meeste gras in natte periodes in de herfst. In het slechtste geval zijn de velden al voor aanvang van de winter kaal gespeeld. Hierdoor moeten clubs improviseren met de bezetting van de goede velden, die vervolgens ook kapot gespeeld worden. Dit is precies het moment waarop SOS® haar waarde bewijst.

Dus of het nu het doelgebied in een voetbalstadion is, het trapveldje in het dorp of het veld van de plaatselijke voetbalvereniging, met SOS® is een passende oplossing in de wintermaanden gevonden. 

Voordelen SOS ten opzichte van traploïde raaigrassen

Tetraploïde Engels raaigrassen worden op de markt vaak als een goed alternatief gezien voor SOS® op sportvelden. Tetra’s groeien over het algemeen snel, maar uit laboratoriumonderzoek blijkt dat SOS® een hogere kwaliteit heeft en dat de snelheid van vestiging (al bij 4 °C) beter is.

Tetraploïde raaigrassen halen het niet bij Westerwolds raaigrassen als het gaat om groei of vestiging bij lage bodemtemperaturen. De huidige beschikbare rassen hebben weinig voordelen ten opzichte van recreatiegrassen op het gebied van betredingstolerantie.

 

Huidige tetraploïde rassen worden verkocht als alternatief voor SOS® voor recreatievelden die de laatste tijd succesvol leken te zijn bij het renoveren en doorzaaien van sportvelden in verschillende tijden van het jaar, met name buiten het groeiseizoen.

 

Tetra’s groeien over het algemeen snel, maar het vermogen om te kiemen bij een temperatuur van maar 4 °C en de snelle vestiging van SOS® hebben tetra’s niet. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek.

 

Uitgebreid onderzoek door organisaties als STRI bewijzen dat tetraploïden weinig voordelen bieden als permanente oplossing. Dit is te wijten aan slechte zodedichtheid en betredingstolerantie.

SOS - Super Over Seeding

Het hoofddeel in ons SOS® mengsel is een ras dat snel vestigt (Lolium multiflorum westerwoldicum) en de eigenschappen heeft van een sport en recreatiegras. Het is de derde generatie eenjarig raaigras met sport- en gazoneigenschappen. SOS® heeft bewezen goede prestaties te kunnen leveren op sportvelden!

 

De component in SOS® levert een snelle oplossing – niets op de markt kiemt of groeit sneller bij lage temperaturen. Engels raaigrasrassen zoals Barminton zijn blijvend in het SOS® mengsel en hebben dat ook in Engeland en Schotland al bewezen.

Zie de tests!

De goede eigenschappen van SOS® bleven niet onopgemerkt en een aantal bedrijven hebben geprobeerd dit succes te kopiëren. Om dit te weerleggen heeft bij Barenbrug Research een kiemtest plaatsgevonden onder laboratoriumomstandigheden, gericht op de vraag: is de kieming van tetraploïde Engels raaigrasrassen hoger dan dat van SOS®?

 

Na 21 dagen waren de resultaten duidelijk; eenjarig raaigras vestigt veel sneller dan tetraploïde rassen onder koude omstandigheden.

SOS

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

Vind een dealer bij
u in de buurt
Waar te koop
terug