Doorzaaien al terugverdiend in voorjaar

Met het groter worden van de melkveebedrijven wordt ook de grasopbrengst per hectare belangrijker. Doorzaaien is een uitstekende methode om snel en goedkoop de grasopbrengst en de kwaliteit van de weide te verbeteren.

Grasopbrengst per ha omhoog

Melkveehouders die hun graslanden in het najaar doorzaaien, verdienen de kosten al weer terug met de extra opbrengst van de eerste snede in het voorjaar. Ook in de volgende sneden is de opbrengst en de kwaliteit van het grasland beter.
 

Doorzaai in het najaar

September/ oktober is naast februari/ maart een uitstekend moment om de graslanden te verbeteren waardoor er in het jaar erna meer ruwvoer gewonnen kan worden. Het voordeel van doorzaai in het najaar is dat er eigenlijk altijd voldoende vocht in de bodem aanwezig is. De slagingskans van doorzaaien is in dit jaargetijde maximaal. Wanneer het doorzaaien goed aanslaat, levert de eerste snede 30 procent meer gras op dan een snede van een tien jaar oud perceel. Dit betekent dat de kosten van doorzaaien (gemiddeld 150 euro per hectare) al met de eerste voorjaarsnede worden terugverdiend. Daarnaast verbeteren de nieuwe grassen de smakelijkheid, voederwaarde en standvastigheid van alle snedes die volgen.

Lage temperaturen

De slagingskans van doorzaaien is met het mengsel Doorzaai van Barenbrug is maximaal door een snelle opkomst en vestiging bij extreem lage temperaturen. Het ras BarFlip in Doorzaai, kiemt en vestigt zelfs al bij 6 graden Celsius. De grasmat groeit dus ook bij lage temperaturen snel dicht. Doorzaai is daarom bij uitstek het ideale mengsel om tot laat in het najaar te gebruiken. Een ander ras dat een groot aandeel vormt in het Doorzaai mengsel is Dromara. Dit ras is het beste tetraploïde Engels raaigras van de Rassenlijst. Hiermee krijgen veehouders, naast en snel herstel van de zode, ook de garantie voor een zeer smakelijke weide die jaarlijks meer droge stof per hectare levert. Bekijk hier de Rassenlijst Engels raaigras 2015.Snel interessant

Doorzaaien van weides is wellicht eerder aan de orde dan u verwacht. De droge perioden in 2015 hebben op veel weilanden gezorgd voor extra onkruiden in de wei die met weinig water toch gegroeid zijn. Doorzaaien is dus ook interessant bij weides die er op het oog nog goed uitzien. Slechte grassen herkent u aan de witte voetjes. 

 

Voorafgaand wiedeggen

Om maximaal te profiteren van de voordelen van doorzaaien is voorafgaand wiedeggen aan te bevelen. Een wiedeg verwijdert minder diep wortelende onkruidgrassen, zoals ruwbeemd en straatgras. Met een juiste aanpak is doorzaaien zodoende de meest efficiënte en snelle methode om de kwaliteit van een weide te herstellen. Een aandrukrol zorgt dat het zaad stevig in de grond ligt waardoor de wortels beter bij het vocht kunnen. Een vlakke bodem zorgt ook voor een beter maaibeeld en minder verontreiniging bij de volgende maaibeurten.Klik hier voor meer informatie over het mengsel Doorzaai