Golfbanen Lauswolt in tact gehouden volgens de STRI disturbance theory met Bar Superb

De spelkarakteristieken van Lauswolt maken haar bijzonder: de speltechnische uitdaging is groot: men heeft hier alle stokken nodig.In de rustieke omgeving van het Friese Beetsterzwaag ligt Golf- & Countryclub Lauswolt: een baan die door haar unieke ontwerp, diverse landschap en uitstekende spelkarakteristieken een genot is om op te spelen. We spreken met Richard Ferdinands, werkzaam vanaf 1995 op Lauswolt en nu 12 jaar hoofd greenkeeper, over de ideologie achter het onderhoud van deze baan. 

 

Uitdagende golfbaan
‘De spelkarakteristieken van Lauswolt maken haar bijzonder: de speltechnische uitdaging is groot: men heeft hier alle stokken nodig. De balsnelheid is erg hoog door de vrij harde grond en het kort gemaaide gras op de green. We willen de uitdaging in het spel zo groot mogelijk maken’, aldus Ferdinands. Met een team van vijf personen verzorgt hij het onderhoud Klik hier voor meer informatie over straatgrasvan de baan, die bestaat uit een schrale zure zandgrond met veel inheemse grassoorten. Ferdinands hanteert een ‘Engelse stijl van beheer’, die ervoor zorgt dat de grond iets zuurder dan normaal is en er zo min mogelijk ruimte overblijft voor straatgras. Er wordt bij het onderhoud weinig water gebruikt, en door de bodem op regelmatige basis te dressen en te beluchten is deze vrij stevig en veerkrachtig, waardoor een neerkomende bal op de green altijd dezelfde bounce met minimale uitrol zal maken. 

 

Klik hier voor meer informatie over straatgras

Dit afwisselende landschap wordt in tact gehouden volgens de ‘disturbance theory’ van STRIVeel speelplezier mogelijk
De grond van Lauswolt leent zich perfect voor roodzwenk en struisgrassen. Deze worden dan ook op de tee, de fairway en de green gebruikt. Hiervoor zet Ferdinands Bar Superb van Barenbrug in. De combinatie van de rassen in Bar Superb zorgt niet alleen voor een mooie, dichte zode met een hoge bespelingstolerantie, maar is ook bestand tegen kort maaien (tot zo’n 4-5 mm) en dus erg bevorderlijk voor de balsnelheid op uw green.

 
Golf & Countryclub Lauswolt

Golf & Countryclub Lauswolt werd opgericht in 1964. Het gebied in bezit van de vereniging is gesitueerd op het oorspronkelijk Landgoed Lauswolt. De golfbaan bestond destijds uit negen holes en werd in 1995 uitgebreid tot een 18 holes baan. Inmiddels telt de golfclub zo’n 800 leden en is zij in haar ontwerp uniek: door de twee lussen van negen holes die men aflegt, is het landschap constant divers. Zo komt men afwisselend langs bosstructuren, beekdalen, lanen en heides. Dit afwisselende landschap wordt in tact gehouden volgens de ‘disturbance theory’ van STRI: er wordt in de natuur en op de baan niet meer verstoord dan noodzakelijk is. 

Bar Superb is superieur
Bar Superb is een mengsel dat gebruikt wordt op golfbanen. Het is geschikt voor greens en tees. Bar Superb bestaat voor 50% uit gewoon roodzwenkgras, 30% fijn roodzwenkgras en 20% gewoon struisgras. Door het gebruik van de beste rassen die onderzocht zijn door het STRI is Bar Superb een topmengsel.

 

Op het gebied van visuele kwaliteit, balsnelheid, kleur in de winter en resistentie tegen rooddraad scoort Bar Superb superieur.

 Meer informatie over Bar Superb kunt u verkrijgen door op deze link te klikken.