Maak van uw laatste snede een topkuil

Najaarsgras is uitstekend in te kuilen, mits je de zaken goed aanpakt. In dit artikel een paar tips om van de laatste snede een topkuil te maken.

Juiste moment maaien

Goed kuilgras bevat voldoende energie, eiwit én structuur. Als het najaarsgras uit zichzelf een goede kleur heeft, is bemesten niet nodig. Maar is het perceel wel bemest (bijvoorbeeld door een overschot aan drijfmest) dan kan het eiwitgehalte te hoog worden en de structuurwaarde te laag. Zorg dan voor een zware snede zodat het gemiddelde eiwitgehalte lager wordt. De streefwaarde van het eiwit is 18 procent. Voor een zware snede moet er minimaal 25 tot 30 centimeter gras in de wei staan voordat het gemaaid wordt. Let er wel op dat het gras niet gaat rotten op de stam. Controleer daarom regelmatig hoe de kwaliteit van het gras op het veld is.

 

Delen van percelen die lang bruin hebben gestaan, of vol met slecht gras staan (zoals kweek dat deze droge zomer gewoon doorgegroeid is) kunnen het beste gemaaid worden, en in balen worden geperst. Afhankelijk van de kwaliteit, kan dit gras aan het jongvee gegeven worden of gecomposteerd worden. Is de grasmat dermate slecht doordat de zode hol staat of er te veel slechte grassen groeien, overweeg dan om het perceel door te zaaien of opnieuw in te zaaien.

Let op voor te veel nitraat

Door de hoge temperaturen in de zomer kan er veel stikstof uit de bodem vrij komen. De grasplant kan een overdaad aan stikstof niet alles omzetten in eiwit. Dit resulteert in ruwvoer met te veel nitraat. Laat daarom je graskuil bemonsteren zodat je weet hoeveel je maximaal per koe per dag kunt voeren.

Drogestofgehalte laatste snede

De laatste snede wordt lastiger droog in verband met de afnemende zonkracht, weinig wind en meer mist. Dagen met een hoge windkracht in het najaar zijn daarom ideaal om gras te maaien. Door de percelen in het najaar ’s ochtends droog te maaien, en in te kuilen rond 4 a 5 uur in de middag, kan er toch nog een kuil gemaakt worden met voldoende droge stof. Omdat gras ’s nachts nat wordt van mist en dauw, duurt het tot 3 uur in de middag voordat het drogestofgehalte weer hetzelfde is als de avond er voor. Maak daarom goede afspraken met je loonwerker over het moment van inkuilen. Natter inkuilen is geen probleem indien je Bonsilage Forte toevoegt aan de graskuil. Klik hier voor uitleg over de werking van Bonsilage Forte. 

 terug