Naast besparing op aangekocht krachtvoer en grondstoffen, ziet de Betuwenaar ook dat de eiwitefficiëntie op zijn bedrijf verbetert. Het ureumgetal in de melk is gedaald van 25 naar 18. Door zijn gewijzigde beweidingsstrategie en nieuwe grasmengsels, heeft hij een gezond rantsoen waarbij de koeien efficiënt gebruik maken van het aangeboden eiwit. “Ik koop minder eiwitrijke producten aan en toch komt er meer eiwit in de melk. Het eiwitpercentage is zelfs gestegen van 3,45 naar 3,60 procent.”
Het doel van Van Noord is om de melkproductie uit eigen voer verder te laten stijgen. Om die reden heeft hij 1 hectare tarwe ingezaaid op zijn 10 hectare bouwland. Als dit bevalt wil hij het aandeel verhogen naar 2,5 hectare tarwe en de rest snijmais. “Ik kijk welk ruwvoer nodig is voor een uitgebalanceerd ruwvoerrantsoen. De tijd van blind gras en mais telen, en maaien als de buurman dat doet om vervolgens de voeradviseur het rantsoen te laten optimaliseren, is voorbij. Goed ruwvoer is de basis, van daaruit moet je verder redeneren.”