Rust keert terug in de Grolsch Veste, na succesvolle UEFA Women’s Euro 2017

De UEFA Women’s Euro 2017 zit er op. Voor Henry de Weert, groundsman bij FC Twente, was het na een drukke periode ook tijd voor een vrije week. Hij heeft alles op alles gezet om de best mogelijke mat te realiseren voor de halve finale en de finale die in het Twentse stadion plaatsvonden. En dat is gelukt: de Nederlandse dames werden Europees kampioen op een prachtig veld van hoge kwaliteit.

Strenge eisen

In de aanloop naar en tijdens het toernooi was de UEFA de baas in De Grolsch Veste, die toen tijdelijk de naam ‘FC Twente Stadion’ droeg. De Weert vertelt hoe de UEFA voorschriften gaf voor het onderhoud van de velden: “Het veld is meerdere malen gescreend en in oktober was er een bijeenkomst met alle groundsmen van de deelnemende stadions en leden van de UEFA. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Paul Burgess (Grounds Manager bij Real Madrid en pitch consultant bij de UEFA, red.) aan welke eisen de velden precies moesten voldoen. Zo waren er voorschriften voor hoe -op de centimeter nauwkeurig- maaibanen moesten lopen, welke machines gebruikt moesten worden en hoeveel mensen zich met het veld bezig moesten houden”.

We hebben een erg mooi veld met goed gras kunnen leveren en ook de samenwerking met de UEFA ging goed. Voor ons was het EK een groot succes.

Henry de Weert
Groundsman bij FC Twente

Strakke tijdsplanning

Na de laatste competitiewedstrijd rond half mei, werden er in de Grolsch Veste nog een aantal evenementen georganiseerd. Daarna begon de uitdaging voor De Weert en zijn team. Door de strakke tijdsplanning was regulier groot onderhoud te risicovol. Na het laatste evenement heeft De Weert het veld dubbel geverticuteerd, waarna hij begon met doorzaaien met Engels raaigras en veldbeemd. “Gedurende het seizoen gebruiken we 100 procent RPR, waar ik heel tevreden over ben. Nu wilde ik het veld nog eens extra versterken door ook nog de sterkste reguliere Engels raaigras- en veldbeemdrassen van de Nederlandse Grasgids toe te voegen”, aldus De Weert. De top van de Grasgids wordt zowel bij Engels raaigras als bij veldbeemd aangevoerd door Barenbrugrassen.

 

Om ervoor te zorgen dat het veldbeemd niet weggedrukt zou worden door het snel kiemende Engels, zaaide hij eerst (met de hand) door met 100 kilogram veldbeemd. Toen dit op het punt van kiemen stond, zaaide hij dubbel diagonaal door met SV100, een 100% Engels raaigrasmengsel van Barenbrug met de toprassen van de Grasgids. En met succes: “Er is nog steeds genoeg veldbeemd in de mat te vinden”.

 

In de laatste week in de aanloop naar zowel de halve finale als de finale, werd er constant met vier man sterk onderhoud gepleegd aan het veld. In die periode zijn zij vooral druk geweest met het bijhouden van de maaihoogte, rollen, de juiste maaibanen creëren en bemesten volgens een gedetailleerd bemestingsschema.

Succesvol verlopen

Een drukke tijd was het dus, voor De Weert en zijn team. Hoe het is bevallen? “Het was een mooie uitdaging. De opbouw naar het EK is in alle tevredenheid gegaan. Vanuit de golf ben ik gewend om toe te werken naar een presentatiepiek. Het is mooi om dat nu ook in het stadion toe te kunnen passen. We hebben een erg mooi veld met goed gras kunnen leveren en ook de samenwerking met de UEFA ging goed. Voor ons was het een groot succes”, aldus De Weert.

 

Over Henry de Weert

Henry de Weert kwam in 2010 bij Twente. Daarvoor was hij hoofdgreenkeeper bij het Rijk van Sybrook. Eerder werkte hij als greenkeeper op Almeerderhout en de Hooge Kleij in Leusden. De Weert was een van de eerste greenkeepers die de overstap maakte naar de stadionwereld.

 

terug