Snelle pH-daling belangrijk

Eiwitrijk ruwvoer - zoals grasklaver, graskruiden en luzerne - vraagt door zijn hoog eiwitgehalte extra aandacht bij de conservering. Met een snelle verlaging van de pH zorg je ervoor dat jouw ruwvoer zijn hoog kwalitatieve eiwit behoudt.

Kenmerken eiwitrijk ruwvoer

Eiwitrijk ruwvoer heeft een aantal kenmerken die een goede conservering bemoeilijken, onder andere; een laag suikergehalte. Dit betekent dat er weinig voeding voor melkzuurbacteriën in je kuil zit en je kuil minder snel conserveert. Daarnaast droogt bladrijk ruwvoer langzamer, wat zorgt voor lagere drogestofgehaltes in je ruwvoer. Het gevolg hiervan is dat jij de kuil-pH sterk moet verlagen om je eiwitrijke ruwvoer goed en stabiel te conserveren.

Extra zuur maken van kuil

Het verlagen van de pH wordt bemoeilijkt doordat eiwitten zuren binden. Hierdoor hebben bijvoorbeeld klavers een bufferende werking op de pH, tot twee keer zoveel als Engels of Italiaans raaigras. Dit betekent dat je kuil extra zuur moet maken om de pH te verlagen tot een stabiel niveau. Extra zuur maak je aan door het toevoegen van melkzuurbacteriën. Daarmee wordt het leger goede bacteriën groter in de kuil en hierdoor zijn ze beter in staat om de strijd te winnen van de slechte bacteriën. In het verleden werd melasse toegevoegd. Maar deze suikers dienen als brandstof voor zowel de goede als de slechte bacteriën. Het is dus maar de vraag welke bacteriën je hiermee voedt.

Keuze afhankelijk van ruwvoer

Kies daarom een inkuilmiddel dat past bij het gewonnen ruwvoer. Door een snelle pH-verlaging voorkom je de activiteit van proteolytische clostridiabacteriën die in staat zijn eiwit af te breken tot ammoniak en losse aminozuren.


Om jouw eiwitrijk ruwvoer in te kuilen is Bonsilage Plus het beste inkuilmiddel bij een drogestofpercentage van 30 tot 50. Door de verbeterde conservering behoudt dit inkuilmiddel je eiwitkwaliteit. Daarnaast remt het gisten en schimmelactiviteit (als gevolg van broei) door de extra productie van azijnzuur. Kuil je het gras natter in (onder de 30 procent droge stof, bijvoorbeeld in het najaar) gebruik dan Bonsilage Forte. Dit zorgt voor een razendsnelle pH-daling waardoor slechte bacteriën geen kans hebben om schade te berokkenen aan je waardevolle eiwit.

terug