Verdroogde mais? Zorgvuldig inkuilen voorkomt problemen.

Het warme zomerweer heeft zijn sporen nagelaten op veel maispercelen. Veel mais is voortijdig verdroogd en heeft geen kolf ontwikkeld. Om het maximale te halen uit verdroogde mais moet u het gewas eerder oogsten. Bovendien moet u voorzichtig zijn met het voeren van deze mais. Koeien kunnen er ziek van worden. Aandacht bij het inkuilen en het voeren van deze mais kan veel problemen voorkomen.

Verdroogde kolfloze mais

Kolfloze maisplanten kunnen het suiker niet omzetten in zetmeel. Door het gewas vroegtijdig te oogsten zal het door het hoge suikeraandeel een redelijke voederwaarde bevatten. Het hoge suikeraandeel heeft echter ook een keerzijde. Het gewas is gevoeliger voor broei en schimmels en koeien krijgen door het hoge suikeraandeel eerder last van pensverzuring.

 

Hoe kunt u verdroogde kolfloze mais het beste oogsten?

Wacht niet tot de plant helemaal bruin is. Het optimale oogstmoment is als de stengel droog is en de plant nog voor 25% groen. Zowel de opbrengst als de voederwaarde hebben dan hun hoogste punt bereikt. Om het drogestofpercentage te bepalen kunt u de mais op een hoogte van 25 centimeter vanaf de grond doorsnijden. Ziet u schuim, dan is het drogestofgehalte 25%. Indien u geen schuim ziet dan is het drogestofpercentage boven de 27%.

 

Oogst verdroogde mais voor de regen

Verdroogde mais is extra gevoelig voor Fusarium en bladvlekkenziekte. De plant is immers verzwakt en biedt weinig weerstand tegen deze schimmelziektes. Oogst de mais daarom voordat het gaat regenen.

Verdroogde mais met kolf

In sommige gebieden zien we dat de verdroogde mais toch een kleine kolf heeft. Het advies bij deze mais is om de maiskolf nog even de tijd te geven om door te ontwikkelen. Ook in deze situatie is er een verhoogde kans op Fusarium en bladvlekkenziekte, dus houdt de mais goed in de gaten.

Investering inkuilmiddel ook bij verdroogde mais rendabel

Ondanks de tegenvallende opbrengst van de mais is het toevoegen van Bonsilage rendabel. Bonsilage Fit mais kost €1,63 per ton snijmais. Bij een opbrengst van 25 ton verse mais per ha kost u dat 40 euro per hectare. 

Advies en Advisering

Voor meer informatie en advisering over Bonsilage kunt u terecht bij de Barenbrug-dealer. Klik op de button voor een Barenbrug-dealer bij u in de buurt.

terug