HEADER_RPR-NL-1900x700-2024!

RPR - Regenerating Perennial Ryegrass

RPR® Regenerating Perennial Ryegrass is een zelfherstellend Engels raaigras dat uitlopers vormt. Hiermee is er voor het eerst een Engels raaigras dat dit specifieke kenmerk heeft; voorheen was het vormen van uitlopers op sportvelden alleen voorbehouden aan veldbeemdgras. Door deze eigenschap is RPR® vele malen sterker dan andere soorten Engels raaigras, terwijl het wel de snelheid van Engels raaigras behoudt. Het resultaat is een zelfherstellend Engels raaigras met de hoogste betredingstolerantie: perfect voor sporttoepassingen.

Door passie, plezier en prestatie hebben we nu al drie jaar op rij het beste veld van de Eredivisie. We maken gebruik van RPR®, dat heeft geleid tot al die jaren een topveld.

Erwin Beltman - Fieldmanager
De Kuip in Rotterdam (NL)

Sommige dingen moet je zelf zien om ze te geloven. Uitlopervormend Engels raaigras was daar een goed voorbeeld van, maar na het zien van RPR® ben ik overtuigd.

Andy Newell - hoofd Turfgras Biology
STRI

RPR® zorgt voor een grasmat die snel klaar is voor gebruik. Het is sterker en beter bestand tegen ziektes.

Alexandre Ragonnet - Superintendant
Golf Terre Blanche (FR)

RPR is uniek

Met de komst van RPR is een grassoort herboren. In de Verenigde Staten is de grassoort waartoe RPR behoort (Lolium Perenne Stoloniferum) sinds 1836 niet meer voorgekomen. RPR® is het eerste ras in deze soort dat sinds die tijd officieel in de VS geregistreerd als Lolium Perenne Stoloniferum, uitlopervormend Engels raaigras.

 

Engels raaigras voor sportvelden en golfbanen was al bekend, maar het innovatieve RPR kwam pas later. RPR® werd geïntroduceerd in 2010 in de Verenigde Staten door Barenbrug. Hier werd het grasmengsel onmiddellijk zeer geschikt bevonden voor sportvelden. Barenbrug heeft met RPR® een ‘Innovation award’ gewonnen in de Verenigde Staten op de STMA (SportsTurf Managers Association) Show in 2011. In Europa werd RPR® in 2012 geïntroduceerd in Nederland gevolgd door België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Polen, Italië en Roemenië. Het RPR®-gras voor sportvelden, golfbanen en openbaar groen werd ook genomineerd voor de innovatieprijs van Gouden Klavertje Vier 2013 en SportFM innovatieprijs 2015.

 

Horizontale uitlopers - determinate stolons

De uitlopers in RPR® zorgen voor een natuurlijk netwerk van horizontale uitlopers. Eigenlijk een soort van netting in de zode, waardoor RPR® de hoogste betredingstolerantie biedt. In plaats van losse grasplantjes, zoals traditioneel Engels raaigras, heeft ieder grasplantje van RPR® een link naar andere plantjes en naar de bodem. Het gras laat zich dankzij RPR® niet zomaar uit het veld schoppen of slaan, maar wordt ook bij intensievere betreding van alle kanten vastgehouden. Hierdoor wordt een dichte zode behouden waarop het meest heftige voetbalduel of de hardste golfafslag kan plaatsvinden. Het veld zal ondanks de intensiviteit van de activiteit nog steeds intact blijven.

 

UEFA is zeer tevreden over het resultaat. De mat die er in gelegd is bevatte RPR®-technologie van Barenbrug.

John Hendriks en Gerdien Vloet
Hendriks graszoden

Goede grasvelden zijn het begin van een professioneel centrum, door onze goede samenwerking waarbij de expertise en het RPR® graszaad van Barenbrug wordt gebruikt zijn de grasvelden van topkwaliteit.

Frédéric Veraghaenne - Fieldmanager
Belgian Football Center Tubize (BE)

Ik ben verbaasd dat RPR® groeit onder deze extreem moeilijke omstandigheden.

Ed Hubers - Groundsman
Autotron in Rosmalen (NL) - tennisevenement Ricoh Open

Het beste van twee werelden

Met RPR® wordt het voor het eerst sterkte en snelheid in één soort gebonden. Dit heeft als voordeel dat alle eigenschappen binnen het mengsel tegelijkertijd tot uiting komen. Het gras komt snel op en is intensief bespeelbaar nadat zich een gesloten grasmat heeft gevormd. Traditioneel gezien zijn sterke grassoorten, zoals veldbeemdgras, trager van opkomst dan Engels raaigras. Om dit te compenseren wordt veldbeemdgras in veel grasmengsels gecombineerd met een sneller Engels raaigras. Hoewel in deze mengsels de opkomst en vestiging zeer vlot is, laat de betredingstolerantie te wensen over. RPR® tackelt deze kwestie door stevigheid te combineren met snelheid, met andere woorden: het beste van twee werelden.

 

Minder straatgras

RPR® heeft de stevigheid van veldbeemdgras, maar vestigt zich veel sneller. Hierdoor maakt ongewenst straatgras veel minder kans zich te vestigen. Dit heeft als voordeel een dichtere, beter wortelende grasmat die minder mest en water nodig heeft. RPR® vormt door haar uitlopers een zeer dichte grasmat. Onkruiden en ongewenste grassen worden als het ware weggedrukt. De combinatie van stevigheid en snelheid zorgt ervoor dat RPR® de strijd aangaat met deze onkruiden en ongewenste grassen. Straatgras kan funest zijn voor uw grasmat. Wanneer het zich eenmaal heeft gevestigd is het niet meer weg te krijgen. Het lijkt mooi groen, maar kan uw gazon compleet beschadigen. RPR® gaat wél de strijd aan met straatgras. 

 

Klik hier voor meer informatie over straatgras!

Indien de correlatie tussen de bodem en de bemesting goed is, is de vestiging van RPR® indrukwekkend! Je kan hiermee tijd winnen ten opzichte van andere grassen.

Michel Poncelet
wereldbekende sportveldconsulent

De snelle opkomst van RPR® is echt fantastisch. Straatgras krijgt nauwelijks kans zich te vestigen zodat we op het hele veld een grasmat hebben van de allerhoogste kwaliteit.

Theo van Benthum, fieldmanager
Het Goffertstadion - NEC, Nijmegen (NL)

IJzersterke sportvelden

Engels raaigras wordt vaak gebruikt voor sportvelden die het zwaar te verduren krijgen. Toch wil men elke wedstrijd weer een topgrasmat. Om dit te verkrijgen moet het gras ijzersterk zijn en moet het zich snel kunnen herstellen. Engels raaigras is een goede optie, maar RPR® is beter. Supersnel herstel en een ijzersterke grasmat worden gewaarborgd met RPR®.

 

Klik hier voor meer informatie over RPR® op sportvelden!

 

IJzersterke golfbanen

Een hoge betredingstolerantie, beperkte schade en supersnel herstel van het gras zijn belangrijke zaken voor een golfbaan. De ijzersterke RPR®-mengsels van Barenbrug zijn uitermate geschikt voor golfbanen. De twee RPR®-mengsels geschikt voor de golfbaan zijn Bar Extreme RPR® voor doorzaai en Bar Intensive RPR® voor inzaai en doorzaai. 

 

Klik hier voor meer informatie over RPR® op golfbanen!

 

IJzersterke gazons

Bar Power RPR® is een ijzersterk mengsel speciaal geschikt voor gazons. Het gedijt op vele grondsoorten en is daardoor zeer makkelijk in gebruik. Tuinen, trapveldjes en parken zijn uitermate geschikt voor Bar Power RPR®. Het is dan ook speciaal ontwikkeld voor hoveniers, want zij zullen veel voordelen ontdekken met dit mengsel. Het is geschikt voor inzaai en doorzaai en dat is één van de grote voordelen. Meerdere mengsels kopen is niet meer nodig. Inzaaien en constant doorzaaien met Bar Power RPR® zorgt voor een prachtig gazon dat wel tegen een stootje kan.

 

Klik hier voor meer informatie over RPR® op gazons!

 

RPR

Engels raaigras met horizontale uitlopers dat ijzersterk en zelfherstellend is, dat is RPR®. RPR® is het eerste Engels raaigras met dit bijzondere eigenschap.

Engels raaigras met horizontale uitlopers dat ijzersterk en zelfherstellend is, dat is RPR®. RPR® is het eerste Engels raaigras met dit bijzondere eigenschap.

Engels raaigras met horizontale uitlopers dat ijzersterk en zelfherstellend is, dat is RPR®. RPR® is het eerste Engels raaigras met dit bijzondere eigenschap.

Vind een dealer bij
u in de buurt
Waar te koop
terug