Waarom mulchen?

Door je gras te mulchen doe je aan circulair grasbeheer. De afgemaaide grassnippers werken als voeding voor de bodemleven. Het bodemleven zet dit organische materiaal om tot voeding voor de grasmat. Dit heeft heel veel verschillende voordelen. Het werkt echter alleen als de grassnippers niet te groot zijn. Wij zetten de meest belangrijke voor jou op een rij.

Je gebruikt minder organische mest en geen kunstmest

De mulch, ofwel de grassnippers, zijn rijk aan voedingsstoffen! Het door het bodemleven omgezette organisch materiaal is een perfecte natuurlijke mest voor je gazon. Dit betekent dat je zelf minder bemesting hoeft te strooien. Als je nog bemest, gebruik dan bij voorkeur een organische bemesting. Dit activeert het bodemleven extra, waardoor de omzetting van grassnippers wordt gestimuleerd. Zouten uit traditionele bemesting kunnen een negatieve invloed hebben op het bodemleven. Organische bemesting bevat minder zouten dan traditionele bemesting. Dit is weer goed voor het milieu. Let op: snel groeiende grassen hebben vaak nog veel kunstmest nodig, maar traag groeiende grassen hebben veel minder voeding nodig en passen dus beter in een circulair grasbeheer.

Je bespaart tijd

Grasmaaisel hoeft bij circulair grasbeheer niet meer te worden opgevangen of afgevoerd te worden. Ook hoef je grasresten niet meer bij elkaar te harken en te verzamelen. Dit scheelt een hoop tijd! 

“Op grote stukken gazon is het makkelijker om te mulchen. Als je het moet opvangen moet je namelijk telkens na zo veel banen je grasbak leeg gooien. Dit is extra werk en kost meer tijd. Voor mij persoonlijk is dus het grootste voordeel van mulchen dat het tijdbesparend is.” Marc de Haas – Hovenier bij BT Hoveniers

Voor mij persoonlijk is het grootste voordeel van mulchen dat het tijdbesparend is.

Marc de Haas
Hovenier bij BT Hoveniers

Je gazon kan beter tegen droogte

De organische stof die door mulchen ontstaat, houdt in de zomer het vocht vast in de bodem. Hierdoor ontstaat een temperatuur- en vochtbuffer en worden de planten beschermd tegen hitte. Zo wordt het gazon dus beschermd tegen uitdroging. Als gevolg hoef je dus ook minder te sproeien. Produceert de grasmat te veel biomassa (maaisel), dan kan het ook negatieve gevolgen hebben voor de grasmat. Zorg ervoor dat de grassnippers klein genoeg zijn. Langzaam groeiende planten maken dit makkelijker.

 

Je gazon wordt gezonder

Volgens een onderzoek van Prof. Dr. Karl-Ernst Schönthaler van de Weense universiteit voor bodemcultuur, ziet een gemulcht gazon er vitaler uit, heeft het een dichtere grasmat en is het gras mooier groen. Daarnaast is uit het onderzoek gebleken dat bodemorganismen in de grond van gemulcht gras 40 procent actiever zijn. Hierdoor ademt de bodem beter. Bovendien versterken de toegevoegde voedingsstoffen het gazon, waardoor onkruid en mos minder kans krijgen om te groeien.

Ideale gras voor mulchen

Let er wel op dat mulchen van gras niet altijd mogelijk is. Wanneer het gras nat of té lang is, kan je je gazon niet mulchen. Maar met het juiste gras is dit laatste geen probleem. Mow Saver® is namelijk speciaal ontwikkeld en dé oplossing voor mulch- én robotmaaiers. Mow Saver® grasplanten vestigen zich snel, hebben een laag groeipunt, groeien trager dan gewone grasplanten én hebben daardoor een lage biomassa productie. Hierdoor hoeft er minder gemaaid te worden én is Mow Saver® bij uitstek geschikt voor mulchmaaien. Bovendien hebben de Mow Saver® grasplanten sowieso minder behoefte aan (organische) kunstmest: alweer een besparing. Niet onbelangrijk: Mow Saver® is een prachtige grasmat om te zien: erg sterk én sierlijk!

 

Klik hier om meer te leren over het ideale gras om te mulchen.

 

Zelf gras mulchen

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf gras mulchen?

 

Bekijk dan hier het stappenplan en ga zelf aan de slag!

 

Klik hier voor meer informatie over mulchen.

terug