Mulchen

Mulchen, of circulair grasbeheer, begint steeds populairder te worden. Het is dan ook een goede methode om op een duurzame manier te onderhouden. Maar wat is mulchen precies en hoe pas je het toe? Want, pas op, goed mulchen lukt ook heel vaak niet door verkeerde graskeuze!

Mulchen: wat is het?

De Engelse term ‘mulch’ betekend letterlijk ‘bodembedekking’. De bodem bedek je met een laagje organisch materiaal. Dit kan met verschillende materialen gedaan worden zoals stro, hooi, bladeren, houtsnippers, karton, gras, etc. Hierdoor kun je de bodemkwaliteit verbeteren, bescherm je de grond tegen weersomstandigheden, voeg je organisch materiaal en voedingsstoffen toe aan de bodem en voorkom je onkruid. In gazons wordt met mulchen circulair grasbeheer bedoeld. Dat klinkt ingewikkeld, maar we leggen daarom uit wat dit precies inhoudt.

Gras mulchen of circulair grasbeheer

Gras mulchen is een fantastische manier voor duurzaam onderhoud met als resultaat een mooie grasmat die zichzelf grotendeels redt. Het is een bepaalde maaitechniek waarbij het gemaaide gras fijn vermalen wordt tot kleine deeltjes. Deze kleine deeltjes worden vervolgens weer teruggeblazen over het gazon en gelijkmatig verdeeld tussen het gras. Dit is anders dan traditioneel maaien, waarbij grassnippers veel groter blijven en kunnen leiden tot problemen. In feite wordt door te mulchen een circulair grasbeheer toegepast: de afgemaaide grassnippers worden gerecycled en vormen voeding voor bodemleven en uiteindelijk de grasplant zelf. De cirkel is op deze manier weer rond. Let op: mulchen lukt alleen als het gras niet te lang is. Bij de verkeerde graskeuze is dit al snel het geval! Als je voor een traag groeiende grasmat kiest, lukt mulch maaien veel beter en krijg je een prachtige grasmat.

 

Mulchmaaiers

Om te mulchen heb je een grasmaaier nodig met een mulchfunctie. Het mulchmaaidek van de grasmaaier kent geen afvoer uitgang, waardoor het gemaaide gras in het maaidek blijft rondcirkelen. Het speciaal gevormde maaimes zorgt ervoor dat het gras vervolgens wordt fijngesnipperd. Als de snippers fijn genoeg zijn, worden ze over het gazon verdeeld. De snippers vormen een voedselbron voor het bodemleven dat vervolgens zorgt voor omzetting tot natuurlijke voedingsstoffen voor de grasplant. Ben je te laat met maaien, dan blijven de grassnippers te groot en leidt het tot problemen met de grasmat door verstikking. Zorg dat je de juiste grasmat voor mulch maaien hebt. Kies voor traag groeiende planten met een laag groeipunt.

Om te mulchen heb je een grasmaaier nodig met een mulchfunctie. De mulchplug sluit de opvangtunnel af waardoor het gemaaide gras in het maaidek blijft rondcirkelen. Het maaimes zorgt ervoor dat het gras vervolgens wordt fijngesnipperd.

Maaien vs mulchen

 

Met gras mulchen wordt de bodem bedekt met gemaaide gras wat fijn vermalen is tot kleine snippers. Dit is in tegenstelling tot traditioneel maaien.

Voor mij persoonlijk is het grootste voordeel van mulchen dat het tijdbesparend is.

Marc de Haas
Hovenier bij BT Hoveniers

Voordelen gras mulchen

Mulchen heeft veel verschillende voordelen, maar alleen als het goed lukt. Ten eerste hoef je minder kunstmest te geven aan de grasmat, want je bemest de plant door te recyclen. Goed voor het milieu en dus duurzaam! Daarnaast kan je een hoop tijd besparen met mulchen, omdat je na het maaien het gemaaide gras niet hoeft te verzamelen en af te voeren. Ook zorgt de toevoeging van organische stof aan de bodem door de grassnippers voor een buffer tegen verdamping vanuit de bodem, waardoor de grasmat minder lijdt van hitte en droogte. Door een rijker bodemleven, blijft ook je grasplant gezonder. Bedenk wel dat snel groeiende grasplanten vaak ook meer kunstmest behoeven! Snel groeiende planten zorgen er vaak voor dat mulchen niet goed lukt. Traag groeiende planten hebben een lagere voedingsbehoefte en groeien minder hard, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor circulair grasveldbeheer. Wil je meer lezen over de voordelen van mulchen?

 

Klik hier om meer over de voordelen van mulchen te lezen.

Ideale gras voor mulchen

Let er wel op dat mulchen van gras niet altijd mogelijk is! Wanneer het gras nat of té lang is, kan je je gazon niet mulchen. Te grote grassnippers leiden tot verstikking en schimmelvorming, waardoor de grasmat juist minder gezond wordt. Maar met het juiste gras is dit laatste geen probleem. Mow Saver® is speciaal ontwikkeld en dé oplossing voor mulch- én robotmaaiers. Mow Saver® grasplanten vestigen zich snel, hebben een laag groeipunt, groeien trager dan gewone grasplanten én hebben daardoor een lage biomassa productie. Hierdoor hoeft er minder gemaaid te worden én is Mow Saver® bij uitstek geschikt voor mulchmaaien. Je bent veel minder snel te laat met maaien. Bovendien hoef je minder kunstmest te strooien, omdat Mow Saver® planten met minder voeding toe kunnen. Het belangrijkste is dat de Mow Saver® een mooie grasmat is om te zien: erg sterk én sierlijk!

 

Klik hier om meer te leren over het ideale gras om te mulchen.

 

Zelf gras mulchen

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf gras mulchen?

 

Bekijk dan hier het stappenplan en ga zelf aan de slag!

 

Klik hier voor meer informatie over mulchen.

Laag-blijvend gras presteert beter dan traditionele openbaar groen grassen en tetraploids raaigrassen.

terug